SPORAZUM U VAŠINGTONU JE ŠTETAN I OPASAN ZA KOSOVO: Priština je izgubila više nego što je imala na početku dijaloga
Foto: EPA/Anna Moneymaker

ocena iz Prištine

SPORAZUM U VAŠINGTONU JE ŠTETAN I OPASAN ZA KOSOVO: Priština je izgubila više nego što je imala na početku dijaloga

Prema njegovim rečima, samo Kosovo bez naziva “republika”, Srbija to tretira samo kao teritoriju, geografsko prošširenje ili administrativnu jedinicu

Objavljeno:

Na insistiranje predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz sporazuma potpisanog u Vašingtonu ne stoji “Republika Kosovo”, već samo Kosovo, kaže portparol opozicionog Pokreta samoopredeljenje Perparim Kreziu i ističe da je to greška jer, kako je naveo, na ovaj način Beograd održava kosovsko pitanje kao svoje unutrašnje.

„Ovo je početna grešška koju je Kosovo stalno činilo prilikom potpisivanja sporazuma. Eliminisanje izraza 'Republika' i pozivanje na Kosovo (Prišština) u zvaničnim dokumentima isključivi je zahtev Srbije”, kazao je Kreziu, prenela je prištinska televizija "Kljan Kosova".

Prema njegovim rečima, samo Kosovo bez naziva “republika”, Srbija to tretira samo kao teritoriju, geografsko prošširenje ili administrativnu jedinicu.

„Na ovaj način Srbija uspeva da održži pitanje Kosova kao svoje unutraššnje pitanje. Stoga je ovaj sporazum šštetan i opasan”, kaže Kreziu.

On navodi da je Kosovo u Vašingtonu još jednom “predstavljano od pojedinaca bez pripreme, bez planiranja i bez legitimiteta, u procesu bez principa i bez unapred dogovorenih ciljeva”.

Kreziu ocenjuje da se iz ovih razgovora izašlo sa velikim gubitkom u odnosu na početak dijaloga.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs / Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.