HOTI DA NE RAZGOVARA O DEČANIMA: To šteti Prištini
Foto: EPA-EFE/ MALTON DIBRA

oglasili se

HOTI DA NE RAZGOVARA O DEČANIMA: To šteti Prištini

"Ova greška neće se oprostiti ni vama niti onima koji pregovaraju u ime Kosova", naveo je Savez istoričara u pismu Hotiju.

Objavljeno:

Bolje je napustiti sastanak i ne ići u Brisel 7. septembra nego pregovarati sa srpskom državom o pitanju manastira Visoki Dečani i o putu Dečani-Plav, poručio je danas Savez istoričara - ogranak iz Dečana, u pismu premijeru privremenih kosovskih institucija Avdulahu Hotiju.

"Otvaranje ove teme u Briselu je mešanje Srbije u unutrašnje stvari Kosova. Stoga ponavljamo naš zahtev da se ova tema ne otvara u razgovorima sa srpskom stranom", navodi se u pismu, prenosi TV Kljan Kosova.

Tvrde se da je srpska strana, otvaranje tema puta Dečani-Plav i manastira Dečani, uradila sa jedinom svrhom - da dobije na vremenu i ta tema krene drugim putem.

"Putem kojim su manastir Dečani i druge manastire uzurpirali Srbi na Kosovu, da bi bili uključeni kao posebna područja sa dodatnim teritorijama u konačni sporazum koji je u pripremi između države Kosovo i Srbije", kaže se u pismu Saveza istoričara koje prenosi Kosovo onlajn.

Naglašava se da postoji veliki rizik da manastiri i pravoslavne crkve dobiju poseban status, koji bi im omogućio da ne podležu kosovskim institucijama.

Smatraju da je to veoma štetno za Kosovo, za njegovu unutrašnju organizaciju i za sve ostale zajednice, jer privilegija jedne verske zajednice i diskriminacija drugih na Kosovo ne smeju biti dozvoljene.

Saveza istoričara sugeriše Hotiju da bi teme vezane za Srpsku pravoslavnu crkvu nanele štetu Prištini.

"Ne prihvatajte da tema manastira Dečani bude u razgovorima, i nikako ne prihvatajte da manastiri i pravoslavne crkve imaju status posebnih teritorija u konačnom sporazumu sa Srbijom, jer bi to bila velika i nepopravljiva šteta za Republiku Kosovo. Ova greška neće se oprostiti ni vama niti onima koji pregovaraju u ime Kosova", naveo je Savez istoričara u pismu Hotiju.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.