OVAJ ČOVEK IZGRADNJOM MAGISTRALE UGROŽAVA TEMELJE VISOKIH DEČANA: Baškim Ramosaj je bio deo zloglasne OVK
Baškim Ramosaj, Foto: YoutubePrintscreen/Kosovo Online

ovo je istina

OVAJ ČOVEK IZGRADNJOM MAGISTRALE UGROŽAVA TEMELJE VISOKIH DEČANA: Baškim Ramosaj je bio deo zloglasne OVK

On je, inače, član Haradinajeve stranke - Alijanse za budućnost Kosova

Objavljeno:

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj, koji uprkos nalogu kosovske vlade podržava nastavak radova na izgradnji puta koji ugrožavaju drevni srpski manastir, bio je pripadnik brigade "Crni orlovi" u okviru nekadašnje OVK, a pod komandom Ramuša Haradinaja, i direktno je odgovoran za kidnapovanja i ubistva više od 160 srpskih civila, vojnika i policajaca na području ove opštine, pišu "Novosti".

Ove tvrdnje iznelo je Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, koje je saopštilo i da je Ramosaj mesto predsednika opštine dobio kao "nagradu za svoja zlodela".

On je, inače, član Haradinajeve stranke - Alijanse za budućnost Kosova.

"Svi nekadašnji pripadnici terorističke OVK nagrađeni su visokim položajima u svojim opštinama u političkom i javnom životu. A da je bio pripadnik te zločinačke organizacije Ramosaj i sada potvrđuje kidisanjem na manastir Visoki Dečani, jedino mesto u Dečanima koje čuva tragove srpstva i pravoslavlja", ističu iz ovog udruženja, prenosi beogradski dnevnik.

Oni navode da se najveći broj kidnapovanja i ubistava srpskih civila tokom 1998. i 1999. na području Metohije dogodio pokraj magistralnog puta Peć-Dečani-Đakovica, kao i da su iz okolnih šuma pripadnici OVK kidapovali čak i čitave porodice.

Udruženje podseća da su na ovom području počinjeni gnusni zločini nad srpskim civilima, ali i srpskim vojnicima i policajcima.

Podsećaju da su još početkom 1998. unosili nemir među srpskim stanovništvom, zbog čega je sa područja opštine raseljeno više od 1.000 Srba.

"Pošto su pripadnici njegove brigade proterali sve Srbe iz Dečana, Ramosaju je sada trn u oku manastir tako da na sve načine nastoji da ugrozi svetinju koja svedoči o srpskim korenima na ovim prostorima", zaključuju iz ovog udruženja.

Kako "Novosti" navode, jedinica zvana "Crni orlovi" formirana je po naređenju, u to vreme komandanta OVK, Ramuša Haradinaja, kao specijalna jedinica za brze intervencije.

Predvodio ju je Idriz Baljaj, protiv koga je, kao i protiv Haradinaja, tužilaštvo Haškog tribunala podnelo optužnicu za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. Kao i Haradinaj, ni Baljaj nije proglašen krivim.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.