KLJUČNO PITANJE REGIONALNE STABILNOSTI: Pitanje Kosova je veliki kamen spoticanja
Srbija je na geopolitičkoj raskrsnici, Foto: Printscreen, Profimedia

razvoj odnosa

KLJUČNO PITANJE REGIONALNE STABILNOSTI: Pitanje Kosova je veliki kamen spoticanja

Autori su pohvalili napore SAD i EU da se nađe rešenje za ovaj spor

Objavljeno:

Američki ugledni list National interest objavio je tekst o mogućnostima za razvoj daljih odnosa zvaničnog Beograda i Prištine. Autori pišu da se Srbija nalazi na "geopolitičkoj raskrsnici". Ovako su oni videli situaciju:

Srbija je oduvek bila tu. U drevna vremena, Zapadni Balkan prostirao se preko razdelne linije između Rimskog carstva i granice prema Istoku. Kasnije je region postao mesto sukobljenih interesa Carske Rusije a kasnije Austro-ugarskog i Otomanskog carstva.

Oni smatraju da države koje se nalaze na geopolitičkoj raskrsnici nisu nužno "otirač" za velike sile. Kako su napisali: "Srbija danas ima jedinstvenu priliku za strateški reset koji bi državu i region mogao odvesti ka boljoj budućnosti. Taj put počinje stvaranjem prostora za Kosovsku državnost".

Za njih ovaj region predstavlja "nedovršeni posao" naročito ako se ima u vidu proces evropskih integracija gde su jedino Slovenija i Hrvatska članice Evropske unije. Zato, prema njihovom mišljenu, konfliktni potencijal ostaje veliki.

Kako navode: "U srcu regionalne razjedinjenosti prvenstveno se nalaze tenzije između Srbije i Kosova, koje je 2008. godine steklo svoju nezavisnost. Spoljna politika aktivno vrši pritisak na druge države da ne priznaju Kosovo i konstantno pokušava da blokira njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama. Rešenje nesporazuma sa Kosovom moglo bi biti ključ za to da se Srbija pojavi kao važan akter za regionalni razvoj i stabilnost".

Njih dvojica pišu o tradicionalnoj naklonosti Srbije prema Rusiji i Kini čak iako mnogo više pomoći dobija sa Zapada. Oni smatraju da tako Srbija umanjuje svoju vrednost napominjući da je "najbrži i najproduktivniji način da Srbija izbalansira svoje odnose sa Zapadom taj da normalizuje odnose sa Kosovom".

Autori su pohvalili napore SAD i EU da se nađe rešenje za ovaj spor. Kako su rekli: "ukoliko se ovo ključno pitanje reši, onda bi moglo transformisati budućnost Zapadnog Balkana".

Što se Kosova tiče, njegova budućnost očigledno leži u punoj integraciji u evroatlantsku zajednicu. Kosovo to zna, a Srbija gubi vreme i resurse ako misli da će Kosovo odustati od tog puta. Dok Kosovo treba da traži da dijalog sa Srbijom treba ostati otvoren i konstruktivan, ono mora tražiti opcije kako će krenuti napred- zaključuju autori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/National Interest)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.