BIVŠI TRAMPOV NAJBLIŽI SARADNIK SE OGLASIO O KOSOVU: Prilika je propuštena, sada ostaje samo ovo REŠENJE...
Džon Bolton, Foto: EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

uticajan čovek

BIVŠI TRAMPOV NAJBLIŽI SARADNIK SE OGLASIO O KOSOVU: Prilika je propuštena, sada ostaje samo ovo REŠENJE...

Bolton smatra i da ideja o zameni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora, već da je "dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju". "I, znate i sami, neuspeh je uvek opcija, i neuspeh je ono što imamo ovde. Neuspeh koji se nastavlja", navodi Bolton.

Objavljeno:

Bivši savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ocenio je da su Srbija i Kosovo možda daleko od tačke u kojoj je rešenje problema bilo moguće, a da su strahovi u vezi sa mogućom razmenom teritorije "preterani", navodeći da su "ozbiljni" evropski igrači takodje razmišljali o toj ideji.

"Definitivno se čini da su se obe strane povukle sa pozicija sa kojih su mogle da premoste razlike. Moguće je da smo imali priliku da se stvari reše, a da smo tu priliku sada propustili. Ali, smatram da je obema stranama vreme pokazalo da neće napredovati dok se ovi problemi ne reše na zadovoljavajući način", izjavio je Bolton u intervjuu za BIRN koji je danas objavljen.

Povodom ideje o razmeni teritorija, Bolton kaže da bi SAD "podržale ako bi same strane smatrale da bi promena granica kao deo sveobuhvatnog rešenja imala smisla". "Ako bi Kosovo i Srbija pristali na razmenu teritorija (kao deo sveobuhvatnog rešenja), da li će im neko sa strane zaista reći da to rešenje nije zadovoljavajuće, bilo u SAD ili u Evropi? Ne verujem", dodaje on.

Bolton demantuje američkog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova Ričard Grenela da je njegova ideja razmena teritorija. "On zaista ne zna o čemu priča. U tom trenutku, Evropa je takodje razmišljala o toj ideji, i mnogi su zauzeli potpuno isti stav. Razumem zabrinutost nekih na Balkanu da će, ako se neke granice budu promenile, sve ostale biti u opasnosti. Razumem to što govore, ali mislim da je taj strah preuveličan", kaže Bolton.

Povodom ranije izjave da je o rešavanju kosovskog pitanja razgovarao sa "ozbiljnim Evropljanima koji su bili uključeni, poput Tonija Blera", Bolton kaže da bivši britanski premijer sada "ima organizaciju koja se bavi rešavanjem međunarodih sporova". "Radeći kao premijer, stekao je mnogo iskustva, i mislim da su i Srbija i Kosovo mislili da bi mogao da pomogne da kroz svojevrsne neformalne kanale podrži nastavak pregovora", kaže Bolton.

Bolton smatra i da ideja o zameni teritorija nije negativno uticala na tok pregovora, već da je "dala prostora Srbiji i Kosovu da dalje istražuju". "I, znate i sami, neuspeh je uvek opcija, i neuspeh je ono što imamo ovde. Neuspeh koji se nastavlja", navodi Bolton.

Upitan da li je Balkan nevažan administraciji predsednika Donalda Trampa, Bolton kaže da misli upravo suprotno. "Ne, mislim da je upravo suprotno. Mislim da smo se fokusirali na ruske napore da uzdrmaju situaciju na Balkanu. Ne nužno da se vrate na stare dane Hladnog rata, ali sigurno da prošire i povećaju ruski uticaj u regionu, što bi, smatram, bilo štetno i po američke interese, ali i po interese samih balkanskih zemalja", kaže on.

Bolton takodje kaže da je Balkan područje za koje je smatrao da nije dobijalo adekvatnu pažnju SAD u Trampovoj administraciji, kao ni pre toga u Obaminoj administraciji. "Tako da, da sam ostao duže, mislim da bih mogao da garantujem da bi (Balkan) dobio više pažnje, dodaje on.

Upitan zašto u svojoj knjizi "Soba u kojoj se sve dogodilo" ne pominje navodni državni udar u Crnoj Gori 2016. i pokušaj Rusije da svrgne sa vlasti neku evropsku vladu, Bolton kaže da "misli da postoje razne ruske aktivnosti na Balkanu koje izazivaju veliku zabrinutost".

"Postoje priče o tome da Rusi plaćaju evropske političare, ne samo na Balkanu, već i na drugim mestima. Znamo da su Rusi pokušali da se umešaju u izbore u Americi, tako da ne sumnjam u ruske napore za ponovim širenjem uticaja na mestima na kojima su u vreme Sovjetskog Saveza bili uticajni. Pogledajte istoriju i pogledajte geografiju Balkana, nema sumnje da je meta, i to je ono što me brine", dodaje on.

Na pitanje o trenutku objavljivanja optužnice protiv Hašima Tačija i da li je to pokušaj EU da ostavi SAD po strani, Bolton kaže da nema dokaza za to i ističe da je stabilnost Balkana sigurno u interesu SAD. "Voleli bismo da radimo sa Evropskom unijom, i ne mislimo da samo EU zna šta su odgovori", navodi Bolton.

Upitan da li je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada izgubio svog glavnog saveznika, Bolton kaže da ne misli da je išta izgubljeno. "Mislim da se sada nalazimo u situaciji u kojoj će mnogi napori na globalnom nivou morati da budu ostavljeni po strani", dodaje on.

Povodom obeležavanja 25 godina od genocida u Srebrenici, Bolton kaže da je to "verovatno najgori eksces kada je u pitanju čitav proces raspada Jugoslavije, koji je pokazao koliko se međunarodna zajednica neodgovorno ponela i sigurno je nešto što će ostati urezano u sećanjima".

"Mnogo je stvari urezano u sećanja, ali to ne znači da ne može da se nastavi sa rešavanjem sporova sa kojima se ljudi danas suočavaju. Ako živite u prošlosti, ponavljaćete prošlost", dodaje bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.