HAŠIM TAČI SASLUŠAVAN 6 SATI: Evo šta je izjavio po izlasku iz suda
Hašim Tači, Foto: EPA-EFE/ CYRIL ZINGARO

nakon saslušanja

HAŠIM TAČI SASLUŠAVAN 6 SATI: Evo šta je izjavio po izlasku iz suda

Tači, koji se nalazi na ispitivanju u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca povodom optužnice za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, nije iznosio druge detalje, prenosi Radio Slobodna Evropa

Objavljeno:

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašin Tači izjavio je danas, posle šest sati ispitivanja u prostorijama Specijalizovanih veća i tužilaštva u Hagu, da je sve vreme slušao tehnička pitanja koja su mu postavljali predstavnici Tužilaštva i njegov pravni zastupnik, i najavio da se sutra nastavlja ispitivanje.

Tači, koji se nalazi na ispitivanju u Hagu na poziv specijalizovanog tužioca povodom optužnice za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji, nije iznosio druge detalje, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pred ulazak u zgradu suda, Tači je rekao da se borio za nezavisno i slobodno Kosovo, "zasnovano na jednakim pravima, multietničkom društvu i vladavini zakona", te da je spreman da se suoči s novim izazovima i trijumfom za svog sina, porodicu, narod i svoju državu, preneli su prištinski mediji.

"Niko ne može prepisati istoriju. Ovo je cena za slobodu. Verujem u mir, istinu i pravdu. Verujem u dijalog i dobre odnose sa svim susedima. Kosovo je priča o uspehu i na to sam veoma ponosan. Odredište Kosova je članstvo u EU, NATO i trajno prijateljstvo sa Sjedinjenim Državama", rekao je Tači.

Prištinski mediji preneli su da ga je ispred sedišta suda sačekalo nekoliko desetina Albanaca koji su protestovali protiv optužnice, koja zajedno sa njim tereti i lidera Demokratske partije Kosova (DPK), bivšeg predsednika skupštine Kadrija Veseljija i druge.

Albanci koji su ga dočekali nosili su razne transparente i skandirali Tačiju, prenosi Koha di tore.

Optužnica protiv Tačija podignuta je 24. aprila i sada se nalazi kod sudije zaduženog za njeno preispitivanje i donošenje odluke o potvrđivanju, saopštilo je krajem juna Specijalizovano tužilaštvo.

Prema saopštenju tužioca, Tači, Veselji i drugi osumnjičeni iz optužnice terete se za skoro 100 ubistava.

Žrtve krivičnih dela iz optužnice su stotine lica čiji je identitet poznat i među kojima su kosovski Albanci, Srbi, Romi i lica drugih nacionalnosti, kao i politicki protivnici.

U decembru 2011. godine, švajcarski senator Dik Marti , izvestilac Saveta Evrope, onjavio je izveštaj u kome je navedeno nekoliko bivših vođa Oslobodilačke vojske Kosova koji su umešani u ratne zlocine.

Kosovska skupština usvojila je zakon o osnivanju Specijalizovanih veća i Specijalizovanog tužilaštva u avgustu 2015. godine.

Njihovo sedište je izmešteno u Hag zbog bezbenosti žrtava i svedoka predstojećih postupaka.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.