Đurić: Novi nemački uslov - da Srbija prizna Kosovo!

loše vesti iz Brisela

Đurić: Novi nemački uslov - da Srbija prizna Kosovo!

Uslovi za evrointegracije Srbije dodatno se pogoršavaju, smatra Marko Đurić
Objavljeno: 13.10.2015. 21:08h
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je za Dnevnik RTS-a pre početka dijaloga Beograda i Prištine da vesti iz Brisela nisu naročito povoljne i dobre.

- Uz sve one loše vesti koje smo mogli da čujemo prethodnih dana, vezano za platformu i poglavlje 35 danas smo informisani da postoji i dodatni amandman, da nama dodatno oteža nastavak evrointegracija kroz platformu za poglavlje 35, čiji su predlagač Nemačka, a podržavaju ga Velika Britanija i, pogodićete, Hrvatska - naveo je Đurić.Prema njegovim rečima, cela delegacija je pogođena takvim razvojem događaja, pa i predsednik Vlade ozbiljno razmatra kako posmatrati budućnost procesa dijaloga, pa i cele Vlade.

Đurić kaže da se dodatno pogoršavaju uslovi za evrointegracije u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, vrši se dodatni pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova.Premijer će narednih dana intenzivno razmišljati o tome, nadam se da će u nastavku večeri stvari izgledati nešto pozitivnije.

- Imam utisak da mnogi u EU ne razumeju šta se zapravo dešava, kakva je razmera problema sa kojima se suočavamo. Mnogi nisu verovali da ćemo i kada se radilo o rezoluciji o Srebrenici mi zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i pobedili smo, sprečili da budemo označeni kao genocidni narod. Kada je Hrvatska uvela, blokadu na granici, uveli smo kontra-mere pa smo uzpeli da se izborimo -  naveo je Đurić.

AP/EU


Kako je dodao, EU treba otvoreno da nam kaže da li nas želi ili nas ne želi, ovo što nam predočavaju ne govori ništa dobro.

- Mi želimo da odnose sa Prištinom finalizujemo, želimo da razgovaramo. Moramo da se dogovaramo u korist svih građana, ali nemojte da tražite ni od premijera ni od srpske delegacije da rade protiv svog naroda, jer mi to nećemo -  rekao je Đurić.

Na pitanje ima li nade da se sadržaj na papiru popravi, Đurić kaže da ne bi bili u Briselu da ne veruju da razgovor ima smisla, ali suočavati Srbiju sa novim uslovima, u ovom trenutku od onih koji se predstavljaju kao prijatelji, nije fer.

(Espreso.rs / Izvor: Rts)

Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media