OVAJ ČOVEK JE UPRAVO PRIZNAO PRAVU ISTINU O DEŠAVANJIMA NA KOSOVU: Bio je to BRUTALAN NAPAD na Srbe!
To nije bila borba za slobodu, Foto: Printscreen/Youtube

OGLASIO SE

OVAJ ČOVEK JE UPRAVO PRIZNAO PRAVU ISTINU O DEŠAVANJIMA NA KOSOVU: Bio je to BRUTALAN NAPAD na Srbe!

Prema njegovim rečima, bez obzira na okolnosti koje su dovele do tog sukoba, ništa ne opravdava namerno ubijanje nevinih pojedinaca

Objavljeno:

Ono što se desilo posle sukoba na Kosovu i Metohiji nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu, već brutalan napad, usmeren na skoro sve Srbe koji su želeli da ostanu, izjavio je bivši glavni tužilac specijalnog istražnog tima Evropske komisije za ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu i Metohiji Klint Vilijamson i dodao da se nada da će najavljene optužnice konačno doneti pravdu žrtvama.

On je na sajtu Pravnog fakulteta "Sandra dej O'Konor", na kom predaje objavio autorski tekst, nakon što je Specijalni sud za zločine OVK objavio sadržaj prvih predloga optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, u kome je naveo da je došlo do značajnog razvoja situacije u istrazi koja je pokrenuta tokom njegovog mandata, koji je okončan 2014. godine.

Vilijamson je podsetio na svoje zaključke iz 2014. godine, kada je objavio preliminarne nalaze do kojih se došlo tokom istrage, kada je naveo da cilj istrage nije bio napad na OVK kao organizaciju, već protiv pojedinaca, prenosi RTS.

"Mnogi su se priključili OVK sa najboljim namerama. Neki od njih pokazali su veliku hrabrost i integritet izlazeći kao svedoci i govoreći šta znaju o onima koji su krenuli drugačijim putem - onima na rukovodećim pozicijama koji su prihvatili kriminal i želeli da koriste OVK za postizanje svojih ličnih ciljeva. Dakle, trebalo bi biti jasno da su ova istraga i bilo kakve optužbe koje proističu iz nje usmerene na kriminalne radnje pojedinaca unutar različitih grupa, a ne na OVK u celini", naveo je 2014. Vilijamson.

Kako je tada istakao, to nije bio ni pokušaj da se izmeni istorija, kako su neki pokušali da predstave i podsetio da je na Kosovu i Metohiji bio 1998. i 1999. godine, kada je nadgledao naknadnu istragu Haškog tribunala za zločine počinjene protiv kosovskih Albanaca, kao koautor prvobitne optužnice protiv Slobodana Miloševića i drugih.

foto: EPA / Vladimir Dimitrijević

"Imao sam vodeću ulogu u ekshumacijama masovnih grobnica koje su se dogodile u leto 1999. godine, gde su pronađena tela hiljada žrtava kosovskih Albanaca. Otišao sam na brojna mesta zločina širom Kosova i proveo sam sate razgovarajući sa žrtvama i sa članovima porodica nestalih ili ubijenih. Dakle, iz vlastite neposredne umešanosti jasno razumem šta se dogodilo na Kosovu u godinama koje su dovele do rata 1999. godine i u samom ratu", rekao je Vilijamson.

Prema njegovim rečima, bez obzira na okolnosti koje su dovele do tog sukoba, ništa ne opravdava namerno ubijanje nevinih pojedinaca ističući da ono što se desilo posle sukoba nije bilo u odbrani ili borbi za slobodu već brutalan napad na značajne delove civilnog stanovništva, pre sevga na Srbe koji su želeli da ostanu na Kosovu, od kojih su mnogi bili stariji ili nemoćni, zatim na Rome i one kosovske Albance koji su se suprotstavili maloj grupi OVK.

Ono što sam rekao 2014. stoji i danas, kaže Klint Vilijamson koji sada traži da se suzdrže oni koji su ljuti zbog predloga optužnice i žele javno da joj se suprotstave.

"Ovo su ozbiljni navodi i implikacije na optužene su takođe ozbiljne, ali je važno da se te optužbe reše kroz sudski postupak i to će uslediti u dogledno vreme. U tom se trenutku iskreno nadam da će postojati jasna odluka koja donosi pravdu za žrtve ovih zločina - odlučujući korak u omogućavanju i Kosovu i Srbiji da napreduju i ostave ovaj tragični period iza njih", rekao je on.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.