SRBI DA SUDE SRBIMA! Novi zahtev međunarodnih predstavnika na Kosovu
Priština, Foto: EPA/ANDREW GOMBERT

noviteti

SRBI DA SUDE SRBIMA! Novi zahtev međunarodnih predstavnika na Kosovu

Pravilnik Sudskog saveta Kosova precizira da se sudsko veće sastoji od tri profesionalne sudije, ali se etnička pripadnost ne pominje

Objavljeno: 22:02h

Međunarodni predstavnici na Kosovu zatražili su od pravosudnih organa da krivične procese za zločine protiv srpskih optuženika vode sudska veća te nacionalnosti, piše Koha.

Specijalno odeljenje u Osnovnom sudu u Prištini i Apelacioni sud osnovani su isključivo radi suđenja po optužnicama koje je podiglo Specijalno tužilaštvo.

Kao i Specijalno tužilaštvo, i ovo odeljenje sudi složene slučajeve na nacionalnom nivou, navodi Koha.

Prema rečima predsednika Apelacionog suda Hasana Šalje, tako nešto nije predviđeno u pravnoj infrastrukturi za Specijalno odeljenje.

Pravilnik Sudskog saveta Kosova precizira da se sudsko veće sastoji od tri profesionalne sudije, ali se etnička pripadnost ne pominje.

Međutim, pravna kancelarija Ministarstva pravde prošle nedelje je donela pravno mišljenje da je zakonit sastav sudskog veća sa srpskom većinom isključivo za suđenja srpskim optuženicima.

To mišljenje je izneto dan pre izglasavanja vlade Hotija.

Bivša ministarka pravde Aljbuljena Hadžiju rekla je da nije obaveštena o tom pravnom mišljenju i da ga je videla tek nakon što je poslato sudu.

Specijalno odeljenje Osnovnog suda u Prištini i Apelacioni sud osnovani su sa ciljem da se poveća efikasnost rada u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma, podseća Kosovo onlajn.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.