JANJIĆ: U Vašingtonu samo o ekonomiji
U Vašingtonu samo o ekonomiji, Foto: Printscreen / Youtube

SLOŽEN PROBLEM

JANJIĆ: U Vašingtonu samo o ekonomiji

Janjić je rekao da tema podele kosovske teritorije nije nova

Objavljeno: 08:25h

Predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je večeras da kosovsko pitanje nije moguće rešiti u narednih nekoliko meseci jer je to, kako je rekao, složen problem koji traje decenijama I tek će se rešavati.

Janjić je, komentarišući prve preliminarne rezultate današnjih parlamentarnih izbora u Srbiji, rekao da je predsednik Aleksandar Vučić u pravu kada kaže da je važno to što su ostvarili značajnu pobedu i što će imati veliki broj poslanika, jer to itekako, kaže, ima veze sa ''mnogim pokušajima da se reši pitanje Kosova, situacija u BiH i opredeljenje Srbije za EU.

Nakon ovako ubedljive pobede SNS-a na čijoj listi, podsetio ima preko 10 stranaka, očekuje, kako kaže, žestok pritisak na Vučića da ubrza rešenje kosovskog pitanja s obzirom na to da će ''sva vlast biti u njegovim rukama''.

Janjić je rekao da tema podele kosovske teritorije nije nova, ona je, kaže uvek tu, ali neće biti na stolu u Vašingtonu, 27. juna.

Janjjić tvrdi da tema podele kosovske teritorije nikada neće biti tema u SAD, ali može da oživi pitanje ''demarkacije, odnosno razgraničenja''.

Tvrdi I da su Sjedinjene Države vellika sila, ali da, uveren je, neće ići do kraja u rešavanju pitanja Kosova, već će političko pitanje prepustiti Brselu.

Podseća da Albanci imaju veoma jak lobi u SAD za razliku od Srbije I ima ih kaže I kod demokrata I kod republikanaca.

Komentarišući kosovsko političko vođstvo, Janjić kaže da su oni mnogo izgubili na ugledu sa taksama I pogotovo sa Kurtijevim ''poigravanjem američkog ugleda'' zbog čega ga je Grenel i sklonio.

foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Govoreci o novoj vladi Avdulaha Hotija, Janjić kaže da je ona na brzinu formirana, ali spretno te da u njoj ima američkih đaka, francuskih I to deo katoličkog krila oko Rugove.

Hotijevu vladu Janjić vidi kao veoma spretno napravljenu za dogovor, kao vladu koja je spremna da pravi kompromise.

Napominje da bi Tačija, s obzirom na zdravlje Isa Mustafe, mogao da zameni upravo Hoti na poziciji predsednika privremenih prištinskih institucija.

Pritom, dodao je, Tači je I pod velikim uticajem Nemačke rekao da odlazi iz politike, I on to sada već mora.

Prema Janjiću, sada je vreme da se Srbija bavi sama sobom.

Sada, kaže, više nema političkih izgovora I priče o problemima.

Sada nova Vlada Srbije, koja će biti po volji SNS, treba da prpeuzme odgovornost I priione da radi i nadoknadi sve propušteno.

Potrebno je, kaže, napraviti političku platformu za dijalog I formirati timove koji će da učestvuju u dijalog, jer, ističe Janjić - ne može Vučić sve da nosi.

Smatra I da Srbija treba da se oslobodi lobisti, koji su nam, kako kaže, stvorili mnogo neprijatelja. Umesto njih,d odaje, trebalo bi da se oslonimo više na svoje snage.

Ističe da se slaže sa Lavrovim da je ta platforma EU, koja je utvrđena u Generalnoj skupštini, platforma normalizacije koja Srbiji odgovara.

Ističe I da će svi oni koji su govorili da će Vučić izdati videti da su se prevarili.

foto: Zorana Jevtić

''Nema izdaje ima samo teškog pregovaranja'', naveo je.

Kao moguće rešenje, Janjić je naveo tri ideje - dijalog o razgraničenju, koji ne može da prođe, druga je status kvo, koji želi većina I to će, prema njegovim rečima, za Vučića biti najvećii problem I najzad normalizacija.

Pritom, ističe, kada je reč o normalizaciji treba se izboriti za razliku da se rešenje tretira kao priznanje, a da ne bude priznanje I kao primer je naveo ''priznanja postojanja''.

A drrugo je, dodao je, kako uraditi principe demarkacije a da ne budu etnički I da zadovoljite ekonomske bezbednosne I druge interese.

Problem, prema Janjiću, nijej teško rešiv sa stanovišta struke I diplomatije, ali uz veliki pritisak na Vučića I pre svega pitanja kako se suočiti sa javnošću koja je protiv normalizacije dnosa sa Prištinom I protiv ulaska Srbije u EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.