SAVET FABRICIJA OPOZICIJI: Bojkot izbora vam nikako nije dobra ideja
Šef Delegacije EU je naveo da je sastanak bio izuzetno dug, ali pozitivan i konstruktuvan, Foto: Beta/Milan Obradović

SAVET SVIMA

SAVET FABRICIJA OPOZICIJI: Bojkot izbora vam nikako nije dobra ideja

Šef Delegacije EU je naveo da je sastanak bio izuzetno dug, ali pozitivan i konstruktuvan

Objavljeno:

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je danas da Evropska unija smatra da bojkot izbora nikako nije dobra ideja i pozvao je sve građane Srbije da 21. juna izađu na glasanje.

Fabrici je, nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić, ambasadorima zemalja članica EU i ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović, rekao da su dešavanja za vreme izborne kampanje važna, ali da je isto tako važno i šta će biti posle izbora.

Fabrici je kazao da su izbori u svakoj demokratskoj zemlji značajan test demokratije i podsetio da je EU bila uključena u izborni proces preko Skupštine kako bi, navodi, što više olakšali politički dijalog između stranaka i kako bi se osigurao integritet samog izbornog procesa.

"Ohrabrili smo i Vladu i sve političke stranke da iznesu svoje argumente", kazao je Fabrici, ističući da će u samoj kampanji uloga medija biti izuzetno važna.

On je istakao da EU stalno ponavlja da bojkot izbora nikako nije dobra ideja.

foto: Zorana Jevtić

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Fabrici kaže da su razgovarali o ulozi EU u dijalogu i da je EU u potpunosti posvećena tome da se dođe do sveobuhvatne normalizacije odnosa.

"Tu je uloga Miroslava Lajčaka izuzetno značajna, on već radi, ali izdaleka jer avionski saobraćaj još uvek ne funkcioniše", kazao je Fabrici.

Šef Delegacije EU je naveo da je sastanak bio izuzetno dug, ali pozitivan i konstruktuvan.

Kako je naveo, iznete su brojne konstruktivne ideje, a razmenjena su i mišljenja o brojnim temama.

"Prva stvar koja je važna za nas je da izrazimo čestitke Srbiji i tome kako su vlasti, javne službe, zdravstvo i policija uspeli da se nose i izbore sa teškom situacijom izazvanom epidemijom Covid 19", rekao je Fabrici.

Dodaje da je EU od početka bila solidarna sa Srbijom, kao i da im je drago što i Srbija pokazuje isto nivo solidarnosti u odnosu i na druge zemlje, uključujući one u regionu.

Podsetio je da je prošle nedelje potpisan Sporazum o 70,2 miliona evra bespovratnih sredstava i pomoći EU Srbiji, koje su namenjene nabavci kiseonika, zaštitne opreme i drugog materijala u oblasti zaštite zdravstva.

"Danas smo razgovarali i o tome da cela kriza u vezi virusa korona nije gotova, najkritičniji deo je za nama, ali i dalje moramo da pratimo epidemiološke savete i da se držimo medicinskih odluka", istakao je.

Fabrici naglašava da po pitanju evrointegracija Srbije, važno je i za sadašnjost i za budućnost da postoji jedna jasna agenda za Srbiju, evropska agenda.

Kako kaže, posebno su zahvalni premijerki Brnabić i ministarki Joksimović što su uključili reforme kao glavni element jer u tome će i civilno društvo imati stratešku ulogu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.