POSLANIK U NEMAČKOM BUNDESTAGU: Kosovo je mafijaška tvorevina, kojom iz Prištine vladaju ratni zločinci
U intervjuu Frizen je govorio o situaciji na Kosovu i Metohiji, Foto: EPA/Hayoung Jeon

nemački parlamentarac o kosovu

POSLANIK U NEMAČKOM BUNDESTAGU: Kosovo je mafijaška tvorevina, kojom iz Prištine vladaju ratni zločinci

Istorija je pokazala da veštački povučene granice, koje se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale.

Objavljeno:

Poslanik parlamentarne frakcije stranke Alternativa za Nemačku (AfD) Anton Frizen dao je intervju za Večernje Novosti. Kako se navodi "Ovaj mladi političar desničarske orijentacije, sredinom prošle sedmice, oštro je u nemačkom Bundestagu govorio protiv nastavka misije Kfora na Kosovu i angažmana vojnika Bundesvera."

Kako je Fizen ocenio: " Kosovska tragedija počela je lansiranjem lažne genocidne i ludačke teorije tadašnjeg nemačkog ministra odbrane Rudolfa Šarpinga o navodnim srpskim koncentracionim logorima, krcatim iznemoglim Albancima. Osnova za međunarodnu intervenciju na Kosovu, takozvana Operacija potkovica - tokom koje je sa Kosova, odlukom Srba, navodno trebalo da budu proterani svi Albanci - puka je manipulacija sa pogubnim posledicama. Na spisku fatalnih ishoda svakako je mafijaška pseudodržava, kojom, iz Prištine, vladaju ratni zločinci, pod uticajem klanova trgovine ljudima, organima i narkoticima."

* Vaš oštar ton prema Šarpingu ne odgovara mnogima u Nemačkoj?

- Šarping je u Nemačkoj odavno zaboravljen. Želeo sam samo da podsetim da je on u svet lansirao laž zvanu "Operacija potkovica", a koja je poslužila kao osnov za agresiju NATO na SRJ, bez mandata UN.

* Na čemu bazirate tvrdnju da je ta operacija bila laž?

- Ima mnogo validne dokumentacije i dobrih knjiga o ratu na Kosovu, objavljenih i na nemačkom. Profesor Univerziteta u Beču Hanes Hofbauer napisao je "Balkanski rat" - deset godina uništavanja Jugoslavije". Pored toga, Vili Vimer nekadašnji portparol za resor odbrane demohrišćanske CDU/CSU frakcije u Bundestagu, kritički se razračunao sa "Operacijom potkovica". Nemačka državna televiziji ARD emitovala je odličan dokumentarni film "Počelo je jednom laži".

* Koji su vaši argumenti za tvrdnju da trupe Kfora nemaju više šta da traže na Kosovu?

- Više od dve decenije ova misija traje bez ikakvog pozitivnog učinka, tako da za nju nema nikakvog opravdanja, kao što ga ni prilikom njenog otpočinjanja nije bilo. Prisustvo Bundesvera na Kosovu najduža je nemačka misija u inostranstvu ikada, traje, evo, 21 godinu. Efekti su ovakvi: Kosovo danas nije multikulturalna država, kako je Priština najavljivala, nego sve više albansko-nacionalistička. U prisustvu Kfora, pred očima angažovanih vojnika i starešina, odvijali su se višestruki pogromi srpskog stanovništva, uništavani su manastiri i crkve. Stanovništvo Kosova danas je drugo po siromaštvu u Evropi, cvetaju korupcija i trgovina ljudima i organima. Misija Kfora, dakle, ničim nije doprinela stabilnosti na Kosovu.

* Ne plašite li se da tako otvoreno i kritički, kao malo ko na Zapadu danas, govorite o vladi u Prištini?

- Mi, "Alternativa za Nemačku" (AfD), želimo da kažemo istinu. Zato se ne obaziremo na političku korektnost i međunarodne odnose moći. Dobijam poruke mržnje od albanskih nacionalista u Nemačkoj. Oni kažu: "Spalićemo te na lomači!" Ali ne plašim se i nastaviću da se zalažem za slobodu misli.

* Zašto ne delite mišljenje nemačke vlade, koja se protivi razmeni teritorija na Kosovu?

- Suprotno vladinom mišljenju, podelu vidim kao jedini prohodan, pragmatičan put, jer Srbija, nažalost, realno gledano, u dogledno vreme neće dobiti čitavo Kosovo. S druge strane, razmenom bi se mogle zadržati teritorije na severu koje naseljavaju Srbi, dok bi istovremeno južnosrpski regioni sa visokim procentom albanskog stanovništva pripali Kosovu. Istorija je pokazala da veštački povučene granice, koje se ne obaziru na etnokulturološku situaciju, nisu opstale. Ovakvom razmenom teritorija bila bi omogućena sigurnost.

* Smetaju li javnosti kritike koje upućujete vladi Merkelove?

- Kancelarka Merkel u Nemačkoj nije omražena, uprkos promašajima u migracionoj i energetskoj politici, kao i politici prema EU i u okviru nje, a i svojim orijentacijama u mnogim oblastima. To je i zasluga uticajnih provladinih medija. Mislim da će mnogi građani otvoriti oči najkasnije kada budu osetili ekonomske posledice mera kojima se vlada borila protiv virusa korona. Ovako ili onako, ovo je poslednji kancelarski mandat Angele Merkel.

Sprečiti progon Hrišćana

* O uništavanju srpskih crkava i svetinja na KiM govorite kao da ste Srbin. Gde nalazite motive za podršku SPC u, kako kažete, njenom pružanju pravednog otpora mafijaškoj državi?

- Hrišćanin sam, moja majka je Ruskinja, pravoslavka. Naravno da me pogađa kada stradaju pravoslavne crkve, manastiri i ikone. Naša stranka AfD podnela je Bundestagu zahtev, koji sam inicirao, da se zaustavi progon hrišćana. Tražiću i da se prekine sa diskriminacijom hrišćana i uništavanjem srpskih svetinja na Kosovu. S nestrpljenjem ću čekati i taj odgovor.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Večernje Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.