TAHIRI OTKRILA ALBANCIMA BOLNU ISTINU: Nismo spremni, ovo nam je poslednja šansa!
Edita Tahiri, Foto: Fonet

BILA JE JASNA

TAHIRI OTKRILA ALBANCIMA BOLNU ISTINU: Nismo spremni, ovo nam je poslednja šansa!

Tahiri naglašava da se vlada Kosova mora ozbiljno pripremiti za ovaj dijalog i to sa što većim jedinstvom

Objavljeno:

Bivša glavna pregovaračica Prištine u razgovoru sa Beogradom, Edita Tahiri, smatra da u skorije vreme ne može da se postigne dogovor između "dve zemlje". Ona kaže da Kosovo nije spremno za završnu fazu jer ne postoji političko ili nacionalno jedinstvo oko platforme za dijalog. Ponavlja da ne bi trebalo da dođe do promena granica jer to može da destabilizuje Balkan.

Bivša ministarka za dijalog rekla je da bi "Kosovo" u dijalogu između Beograda i Prištine trebalo da govori jednim glasom i prema njenom mišljenju, neophodno je unutrašnje jedinstvo.

Između ostalog, ona kaže da je potrebno evro-američko posredovanje, dodajući da je Amerika prvi i glavni saveznik "Kosova", ali da i Evropa ima svoj značaj.

Što se tiče pitanja dijaloga sa Beogradom, Tahiri kaže da Srbija navodno ima za cilj da "skine sa sebe odgovornost za genocid počinjen na Kosovu".

- Mislim da nismo spremni za ovu završnu fazu, jer prvo, nemamo političko ili nacionalno jedinstvo oko platforme dijaloga, zbog neslaganja u stavovima, položaja koji dominira i ja sam deo tog stava da nema promene granica, jer svaka korekcija granica na Balkanu donosi nestabilnost i domino efekte, ne može se zaustaviti samo na jednom delu Balkana, drugo, Kosovo je nezavisna, suverena država sa tim granicama prema volji naroda Kosova i borbi za nezavisnost, i odluka Međunarodnog suda pravde koji je priznao i potvrdio zakonitost nezavisnosti Kosova. To bi trebalo da bude osnova platforme jedinstva za dijalog, a glasovi koji su govorili o korekciji granica trebalo bi da budu marginalizovani, ne bi trebalo da se dozvoli da u ime Kosova bilo ko u svetu govori o graničnim pitanjima - kaže ona.

Ona kaže da bi svaka rasprava o promeni granica trebalo da konačno bude okončana, jer bi, prema njenim rečima, to između ostalog naštetilo "Kosovu" u procesu priznavanja.

Tahiri naglašava da se vlada Kosova mora ozbiljno pripremiti za ovaj dijalog i to sa što većim jedinstvom.

- Čak je i visoki predstavnik EU, Borel, verovatno izmanipulisan suprotnim glasovima od onih koji dolaze sa Kosova, ostavio ovo pitanje otvorenim, a zatim je Lajčak izašao kao posrednik za dijalog i usprotivio se tome. To pokazuje da smo svetu poslali nejasne signale i zbunili smo svet, sada je vreme da izgradimo jedinstveni glas države Kosovo za dijalog, a to je da se prihvati susedstvo sa Srbijom, ali i da se priznaju međusobna nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet i da Srbija preuzme odgovornost za rat, štetu, genocid, etničko čišćenje i još mnogo toga - kaže Tahiri.

Ona ponavlja da je "predsednik zemlje Hašim Tači" pogrešio sa idejom o korekciji granica, u čemu mu je, kako kaže Tahiri, "pomogao predsednik Srbije". Ona kaže da "Kosovo" ne bi trebalo da bude umešano u scenarije koji bi vodili ka Velikoj Srbiji na Balkanu. Prema mišljenju Tahiri, samo jednakost na Balkanu može doneti mir i stabilnost.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo/Gazeta Ekspres)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.