RAMUŠ HARADINAJ PONOVO PREMIJER KOSOVA! Za sve je kriv Kurtijev glavni koalicioni partner!
Kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem razrešena je sa više od dve trećine glasova u kosovskoj skupštini, Foto: Printscreen

igranka bez prestanka

RAMUŠ HARADINAJ PONOVO PREMIJER KOSOVA! Za sve je kriv Kurtijev glavni koalicioni partner!

Za tu odluku glasalo je 108 članova Glavnog odbora DSK

Objavljeno:

Predsednik Demokratskog saveza Kosova (DSK) Isa Mustafa izjavio je da je na sednici Glavnog odbora stranke dobio "zeleno svetlo" za formiranje koalicije sa Alijansom za budućnost Kosova čiji je lider Ramuš Haradinaj i NISMA Fatmira Ljimaja kako bi formirao novu Vladu Kosova, prenosi Gazeta Ekspres.

Za tu odluku glasalo je 108 članova Glavnog odbora DSK, dok je šest bilo protiv, precizira se i dodaje da od 124 člana tog tela 10 nije dalo odgovor na pitanje Mustafe da li se slažu sa tim da se pokuša formiranje vlade sa te dve parlamentarne stranke i manjinama.

Mustafa je naveo da na osnovu većinske odluke GO DSK konstatuje da postoji volja da ta stranka preuzme mandat na osnovu ustavnih procedura i da formira kosovsku vladu u mogućoj koaliciji sa ABK, NISMA i strankama manjinskih zajednica.

Pokret Samoopredeljenje pobedio je vandrednim izborima 6. oktobra prošle godine sa jednim poslanikom više od DSK. Dve stranke formirale su koaliciju, koju su nazvali "koalicija nade".

Iako su pregovori između Samoopredeljenja i DSK trajali nekoliko meseci, vlada je trajala samo 40 dana, zbog toga što se Samoopredeljenje nije složio sa stavom DSK da se ukine taksa od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH bez uspostavljanja reciprociteta, niti sa proglašavanjem vanrednog stanja.

Nakon toga, lider Samoopredeljenja Aljbin Kurti odlučio je da razreši ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Agima Veljiua, koji je ujedno i zamenik predsednika DSK, čime je okončana "koalicija nade".

Kosovska vlada na čelu sa Aljbinom Kurtijem razrešena je sa više od dve trećine glasova u kosovskoj skupštini.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kosovo onlajn)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.