KAKO JE KORONA ZBLIŽILA SRBE I ALBANCE: BBC piše o saradnji Beograda i Prištine
Koronavirus/ilustracija, Foto: Profimedia

BOLJA KOMUNIKACIJA

KAKO JE KORONA ZBLIŽILA SRBE I ALBANCE: BBC piše o saradnji Beograda i Prištine

Slika dijaloga dvojice gradonačelnika predstavlja novu realnost na Kosovu

Objavljeno:

Organizacija njihovog sastanka gotovo da je bila nemoguća misija", razmenjivale su se teške reči i oštre poruke, a onda su se u nedelju dana najpre sastali na mostu koji spaja podeljeni grad, pa potom obavili i telefonske konsultacije, piše BBC povodom susreta gradonačelnika severnog i južnog dela Kosovske Mitrovice, Gorana Rakića i Agima Bahtirija.

Ta slika dijaloga dvojice gradonačelnika predstavlja novu realnost na Kosovu, ocenjuje BBC.

"Ovo je vreme kada ne treba da se delimo po nacionalnosti, veri ili političkom opredeljenju, jer ni korona virus ne poznaje te razlike", kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, a Sami Uka iz prištinskog ministarstva zdravlja ukazuje da je reč o pandemiji, da korona virus ne prepoznaje političke razlike ni granice i da zato "moramo svi zajedno da se borimo".

Ipak, Srbija i Kosovo neke stvari nastavljaju da rade odvojeno, poput evidencije obavljenih analiza u laboratorijama u Beogradu i Prištini, navodi BBC.

Institut za javno zdravlje Kosova 6. aprila beleži 165 registrovanih slučajeva, tri preminula i 24 oporavljena pacijenta na teritoriji Kosova.

Krizni štab u severnom delu Kosovske Mitrovice saopštio je 6. aprila da je registrovao 33 slučaja zaraze i jednog preminulog pacijenta u opštinama sa srpskom većinom.

Dok je komunikacija Beograda i Prištine dvosmerna, u javnost se i dalje šalju odvojeni podaci o broju umrlih, zaraženih i oporavljenih pacijenata, navodi BBC.

Mi svakodnevno vodimo evidenciju o broju novoobolelih u većinski srpskim sredinama, a Priština vodi svoje evidencije o zaraženima u albanskim sredinama.

Međutim, mi nemamo načina da proverimo u kolikoj meri su informacije Prištine pouzdane", kaže Đurić.

On navodi da je sa Prištinom postojala komunikacija.

"Priština je u pojedinim sredinama pomogla da se naši građani testiraju, kao što smo i mi njima pomogli da kamioni sa osnovnim životnim namirnicama stignu i u albanske sredine na Kosovu", ističe Đurić.

On ukazuje da izazov pred nama nameće potrebu da se svakodnevno rešavaju problemi koji iskrsavaju, poput prelaska saniteta i pacijenata preko administrativne linije ili dopremanja lekova i medicinskog materijala.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.