EVROPSKI PARLAMENT REAGOVAO NAKON UKIDANJA TAKSI: Ovo sada očekuju
Ilustracija, Foto: AP

podržali odluku

EVROPSKI PARLAMENT REAGOVAO NAKON UKIDANJA TAKSI: Ovo sada očekuju

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon-Taubadel, kaže da se nada da će ovaj korak dovesti do obnove dijaloga

Objavljeno:

Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.

- Ovo je presudni korak koji će dovesti do obnove dijaloga Beograda i Prištine - stoji u saopštenju Evropskog parlamenta povodom odluke prelazne vlade u Prištini da ukine tarife na robu iz Srbije i BiH.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, Viola fon Kramon-Taubadel, kaže da se nada da će ovaj korak dovesti do obnove dijaloga pod okriljem EU, a u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Predsedavajući Delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom, Romeo Franc podsetio je države članice EU na obećanje da će Kosovu ukinuti vize za putovanje u Šengen, naglasivši da bi to mogao da bude važan znak solidarnosti EU.

U EP podsećaju da su više puta pozivali na ukidanje taksi i nastavak dijaloga Beograda i Prištine.

Dodaje se da je Priština od 1. aprila ukinula sve takse na robu iz Srbije i BiH uz primenu reciprociteta u odnosu na Srbiju.

U saopštenju se navodi da pet zemlja članica EU nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova kao i da su građani Kosova jedini u regionu koji nemaju mogućnost bezviznog putovanja u EU.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.