PALA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV TAČIJA: Podneo ju je jedan jako bitan političar
Hašim Tači, Foto: Beta/Armenija Zajmi

OVO SU RAZLOZI

PALA KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV TAČIJA: Podneo ju je jedan jako bitan političar

U saopštenju MUP-a se podvlači da u 30 ovlašćenja koja ima predsednik Kosova ni u jednom od njih mu se ne daje za pravo da ocenjuje zakonitost i ustavnost odluka Vlade Kosova

Objavljeno:

Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Kosova, Dželjaj Svečlja podneo je danas Osnovnom tužilaštvu u Prištini krivičnu prijavu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija zbog postojanja osnovane sumnje za izvršenje krivičnog dela "poziva na otpor". Prijava se odnosi na izjavu predsednika Kosova od 23. marta ove godine na konferenciji za medije, posle donošenja odluka o ograničenju kretanja u odredjenim vremenskim periodima od strane Vlade Kosova.

Tog dana Tači je izjavio da "građani nisu dužni da poštuju neustavne odluke i niko ih ne može kazniti zbog toga", kao i da "ni kosovska policija ni bezbednosni organi ne bi trebalo da sprovode ovu neustavnu odluku vlade, jer time i sami čine krivično delo".

U saopštenju MUP-a se podvlači da u 30 ovlašćenja koja ima predsednik Kosova ni u jednom od njih mu se ne daje za pravo da ocenjuje zakonitost i ustavnost odluka Vlade Kosova.

"Predsednik svojim izjavama i pozivima na nepoštovanje odluke Vlade 23. marta 2020. godine, osim što je izazvao nesigurnost kod građana, takođe je mogao uticati da ovim pozivima izazove haos na ulicama i "doprinese" širenju virusa COVID-19, kao rezultat nepoštovanja ove odluke Vlade od strane gradjana, kako je preporučio predsednik", kaže se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je, s obzirom na posvećenost poštovanju pravosudnog sistema i stvaranju države u kojoj su sistemi zaista odvojeni, Svečlja podneo krivičnu prijavu protiv predsednika, pod osnovanom sumnjom da je izvršio krivično delo "poziv za otpor" predviđeno članom 403 Krivičnog zakonika Republike Kosovo.

Istovremeno danas, kako je saopšteno, Svečlja se susreo sa Državnim tužiocem Aleksandre Ljumezijem i razgovarao o situaciji nastaloj nakon širenja globalnog virusa, Covid 19, kao i o merama i angažovanjima koja se sprovode od strane institucija Kosova, u sprečavanju širenja ovog virusa.

Ovom prilikom, Svečlja je zatražio saradnju pravosudnih organa odnosno tužilaštva u kontekstu preduzimanja zakonskih postupaka za sve prekršioce mera i ograničenja preduzetih do sada od strane Vlade Kosova, koje su u korist svih građana i doprinose u sprečavanju daljeg širenja virusa Covid 19.

Sa druge strane, Lumezi je uveravao ministra da će državno tužilaštvo biti na raspolaganju i da će blisko saradjivati sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i javne uprave ali i sa građanima kako bi se ova teška situacija prevazišla što je lakše moguće.

Ljumezi je istakao da je neophodno da se poštuju odluke i uputstva preduzeta od strane Vlade Kosova, odluke koje se odnose na očuvanje javnog zdravlja i koje su za korist građana, kaže se u saopštenju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.