OGLASIO SE ALJBIN KURTI: Ovo je poručio u vezi sa dva slučaja koronavirusa na Kosovu!
Kurti traži da se poštuju mere i ne paniči, Foto: Youtube printscreen

Premijer kosova

OGLASIO SE ALJBIN KURTI: Ovo je poručio u vezi sa dva slučaja koronavirusa na Kosovu!

On je rekao i da je ministarstvo zdravlja objavilo telefonsku liniju za informacije i savetovanje

Objavljeno:

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti i ministar zdravlja Arben Vitija potvrdili su na vanrednoj konferenciji za novinare da su na Kosovu registrovana prva dva slucaja korona virusa.

Kurti je pozvao građane da ne paniče i zamolio ih da ostanu kod kuće što je više moguće i pridržavaju se prepopruka za prevenciju, prenosi Kosovo onlajn.

"Pozivam na smirenost i da ne idu na Kliniku za zarazne bolesti ako nemaju znakove bolesti", rekao je Kurti.

On je rekao i da je ministarstvo zdravlja objavilo telefonsku liniju za informacije i savetovanje koju mogu pozvati svi koji imaju sumnje na simptome akutne respiratorne bolesti ili su putovali u ugrožena područja u poslednjih 14 dana pre pojave simptoma. "Svi građani su pozvani da slede preporuke i preventivne mere koje preporucuju zdravstvene ustanove, kao i sve mere koje je proglasila Vlada Kosova", rekao je Kurti.

Ministar Vitija je saopštio da su oboleli pacijenti smešteni na Kliniku za infektivne bolesti Univerzitetskog klinickog centra i da im je zdravstveno stanje stabilno.

On je dodao da je Institut za javno zdravlje sa drugim institucijama odmah poceo da prati sve kontakte dvojice pacijenata i preduzeo mere za izolovanje i samoizolaciju lica koji su bili u kontaktu sa zaraženim licima od Kovid-19.

On je dodao i da će Odbor za koordinaciju i procenu stanja koronavirus Kovid-19 razmotriti preporuke i odgovarajuće mere, a da će ih večeras razmotriti vlada.

Predsednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači pozvao je građane putem Fejsbuka da se striktno pridržavaju uputstava i zamolio ih da "ovom situcijom upravljamo bez panike, u koordinaciji i sa dodatnom pažnjom jednih prema drugima".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.