PRIŠTINA ZABRANILA ULAZAK NA KOSOVO SELAKOVIĆU ZBOG TERORISTE: Srbija odmah reaguje!
Zabranjena mu je poseta Kosovu, Foto: Beta/Branislav Božić

PRIŠTINA ZABRANILA ULAZAK NA KOSOVO SELAKOVIĆU ZBOG TERORISTE: Srbija odmah reaguje!

Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma- rekao je Marko Đurić

Objavljeno:

Ministarstvo spoljnih poslova privremenih institucija u Prištini danas je odbilo zahtev generalnog sekretara predsednika Srbije Nikole Selakovića da poseti Kosovo 14. marta, javlja Koha.

Kako je saopštilo to ministarstvo, o takvim zahtevima raspravljaće se tek nakon puštanja Nezira Mehmetaja, koga je srpska policija uhapsila 4. januara na prelazu Merdare zbog sumnje za ratni zločin, prenosi Koha.

U saopštenju ministarstva se kaže da je zahtev odbijen zbog "nepravednog hapšenja" i "neprekidnog pritvora" od strane beogradskih vlasti Nezira Mehmetaja, mada sve cinjenice, kako tvrde, govore da bi on trebalo da bude pušten što pre, prenosi Kosovo onlajn.

Đurić: Priština opet prekršila sporazum o slobodi kretanja

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je Priština zabranom ulaska na Kosovo i Metohiju generalnom sekretaru predsednika Srbije Nikoli Selakoviću još jednom na prekršila sporazume o slobodi kretanja čiji je garant EU i pogazila sve evropske standarde poštovanja ljudskih prava i sloboda.

- Evropska unija je obavezna da preduzme korake i mere kako bi osigurala sprovođenje sporazuma u čijem je donošenju posredovala u okviru dijaloga Beograda i Prištine, a na hitnu akciju poziva i činjenica da je ova zabrana doneta kako bi se uticalo na nezavisne pravosudne organe Srbije - naveo je Đurić.

U saopštenju koje je Kancelarija dostavila medijima, Đurić kritikuje i međunarodne misije i međunarodne predstavnike na KiM i pita čemu služe ako ne mogu da garantuju poštovanje elementarnih ljudskih prava i "spreče drsko, agresivno i samovoljno ponašanje Prištine".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Srbija Danas/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.