RASIM LJAJIĆ OTVORENO O PRITISCIMA SAD-a! Nikad nije bilo teže, DNEVNO GUBIMO MILION EVRA ZBOG TAKSI
Srbija dnevno gubi više od milion evra zbog takse, Foto: Beta / Miloš Miškov

TAKSE

RASIM LJAJIĆ OTVORENO O PRITISCIMA SAD-a! Nikad nije bilo teže, DNEVNO GUBIMO MILION EVRA ZBOG TAKSI

Ljajić je rekao da će Srbija "prihvatiti svaki sertifikat robe koji je statusno neutralan i u skladu sa Briselskim sporazumom"

Objavljeno:

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da je Srbija spremna za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini izmedju centralne Srbije i Kosova, ali da nije dovoljno polovično rešenje, već da se takse od 100 odsto koje je uvela kosovska strana potpuno ukinu.

Ljajić je gostujući na TV Prva rekao da je odluka o uvodjenju taksi na robu iz Srbije bila politička a ne ekonomska, zato što je "kosovska privreda u velikoj zavisnosti od trgovine i nabavke repromaterijala iz Srbije", dok u isto vreme privreda Srbije zbog takse od 100 odsto dnevno gubi 1.012.000 evra.

"Po kosovskim podacima 83 odsto od ukupne količine uvezenih žitarica dopremi se iz Srbije, 56 odsto bakra i proizvoda od bakra, 60 posto skroba, slada, kao i trećina hartije", kazao je Ljajić navodeći da su to podaci pre uvodjenja taksi i da je to obrazloženje zašto se najavljena odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija odnosi pre svega na ukidanje taksi na sirovine.

On je rekao da je Kurti tu odluku najavio na veliki pritisak Amerike, zato što se "EU ne bavi toliko zapadnim Balkanom iako su im usta puna zapadnog Balkana", ali i da je ta odluka nedovoljna zato što je "ono što je potrebno regionu slobodan protok roba u jednom i drugom pravcu".

"Oni sada plaćaju pšenicu 10 do 20 evra po toni skuplje nego kada su je nabavljali od Srbije. Najedno rešenje nije dovoljno dobro osim da se takse potpuno ukinu i da počnu razgovori. I ovi politički a mi smo spremni i za deo trgovinskih razgovora i za ukidanje svih barijera koje postoje u trgovini izmedju centralne Srbije i Kosova", rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, i uz takse od 100 odsto Srbija je Kosovu prodala robu u vrednosti od 730.000 evra, dok je iz Kosova u Srbiju stiglo robe u vrednosti od 217.000 evra.

Ljajić je rekao da će Srbija "prihvatiti svaki sertifikat robe koji je statusno neutralan i u skladu sa Briselskim sporazumom".

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.