GRENEL SE OBRUŠIO NA KURTIJA: Takse moraju biti ukinute u POTPUNOSTI! Lider Kosova pravi VELIKU GREŠKU
Američki stav je jasan, Foto: AP

KRITIKA IZASLANIKA SAD

GRENEL SE OBRUŠIO NA KURTIJA: Takse moraju biti ukinute u POTPUNOSTI! Lider Kosova pravi VELIKU GREŠKU

Od 15. marta kreće postepeno ukidanje taksi- najavio je Kurti

Objavljeno:

Specijalni izaslanik američkog predsednika za pregovore Srbije i Kosova Ričard Grenel izjavio je da SAD ne podržavaju delimično ukidanje taksi od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije koje je najavio premijer Kosova Aljbin Kurti i da je stav Vašingtona da one moraju da budu ukinute u potpunosti.

"Ne podržavamo polovičnu meru premijera Kurtija. Naša pozicija je sasvim jasna: takse moraju da budu ukinute u potpunosti. Gospodin Kurti pravi veliku grešku i to je jasno rečeno predsedniku (Kosova Hašimu) Tačiju u Beloj kući danas", naveo je Grenel noćas na Tviteru.

Kurti je sinoć objavio da će od 15. marta početi postepeno ukidanje taksi na proizvode koji se uvoze iz Srbije i Bosne i Hercegovine, tako što će prvo biti ukinute takse na sirovine, ali da Srbija istovremeno treba da se obaveže da će obustaviti kampanju za povlačenje priznanja nezavisnosti Kosova i da treba da započne uklanjanje trgovinskih barijera.

U slučaju da se Srbija ne pridržava obaveze otklanjanja barijera i ne prekine lobiranje za povlačenje priznanja, Kosovo će od 1. aprila početi sa primenom mera reciprociteta, prvo u oblasti trgovinskih odnosa, naveo je Kurti.

On je dodao da će Kosovo, ako Beograd ne odgovori na te zahteve, 15. juna vratiti takse u iznosu od 100 odsto.

Predsednik Kosova Tači sastao se juče u Beloj kući sa savetnikom američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Robertom O'Brajanom, a dan ranije sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom i zamenikom ministra odbrane SAD Dejvidom Norkvistom.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.