HAOS U PRIŠTINSKOJ VLADI, SEDNICA HITNO ODLOŽENA! Sve zbog taksi, KURTI ULETEO U ŽESTOKU SVAĐU!
Vlada Kosova, Foto: Beta

novi sukob

HAOS U PRIŠTINSKOJ VLADI, SEDNICA HITNO ODLOŽENA! Sve zbog taksi, KURTI ULETEO U ŽESTOKU SVAĐU!

Do odlaganja sednice za sutra nije došlo zbog taksi, kako su preneli pojedini mediji, piše prištinska Koha

Objavljeno: 27.02.2020. 18:15h

Današnja sednica prištinske vlade odložena je za sutra, a razloge njenog odlaganja mediji različito tumače, dok Gazeta Expres tvrdi da je do odlaganja došlo zbog neslaganja koalicionih partnera o ukidanju taksi, Koha piše da je u pitanju nekompletan materijal.

Do odlaganja sednice za sutra nije došlo zbog taksi, kako su preneli pojedini mediji, piše prištinska Koha.

Iz prištinske vlade je saopšteno da je današnja sednica odložena za sutra u podne, a na njenom dnevnom redu će se, kako se očekuje, naći raspuštanje Upravnog odbora javnog preduzeća za komunalne poslove Infrakos, kao još četiri tačke.

Infrakos je javno komunalno preduzeće koje upravlja železnicom, a u kojem, kako se navodi, već duže vreme postoje nepravilnosti u radu.

Pored toga, piše Koha, na dnevnom redu sednice je i razmatranje predloga odluke o dodeli sredstava za podršku Albaniji posle zemljotresa.

Hoti: Ukinuti takse što pre ili će Kosovo biti izolovano

Potpredsednik prištinske vlade, Avdulah Hoti, iz Demokratskog saveza Kosova, ponovo je danas apelovao na ukidanje, kako je naveo, štetnih taksi na srpske i proizvode iz BiH, zbog koje Priština rizikuje da bude izolovana od medjunarodne zajednice, SAD i EU.

Hoti je na svom fejsbuk profilu upozorio da svako odlaganje ukidanje taksi ozbiljno ugrožava pregovaračku poziciju Prištine u dijalogu sa Beogradom i šteti odnosu sa SAD i EU.

- Kosovo rizikuje da bude izolovano. Nijedna naša mera ne može braniti ili unaprediti naš stav ako to ne podrže SAD i EU. Vlada Republike Kosovo trebalo bi da ukine štetne takse i sedne ravnopravno za pregovarački sto...Bilo koja druga alternativa ozbiljno ugrožava budućnost zemlje - napisao je Hoti.

Hoti ističe i da je uključivanje SAD u dijalog promenilo dinamiku tog procesa.

- Stav sekretara Pompea i stav ambasadora Grenela da je suverenitet Republike Kosovo veoma važan za budućnost regiona i da bi mirovni sporazum izmedju Kosova i Srbije trebalo da rezultira međusobnim priznanjem, garancije su za našu pregovaračku poziciju i naše ciljeve - naveo je Hoti.

Smatra da bi dijalog sa Beogradom trebalo da vodi vlada koja, kako kaže, nosi politički legitimitet, a ukjlučivanje u dijalog što je pre moguće daje vreme za povoljne razgovore o finalnom sporazumu.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media