Skandal u najavi! EU i SAD rekle svoje: Kosovo osvaja sledeću Evroviziju! (FOTO)

Presedan presedana!

Skandal u najavi! EU i SAD rekle svoje: Kosovo osvaja sledeću Evroviziju! (FOTO)

Posle ovoga, ništa više neće biti isto!
Objavljeno: 18:54h

Ove godine pobedu na pesmi Evrovizije odnela je predstavnica Ukrajine, Suzana Jamaladinova, sa pesmom koja je podigla jako veliku prašinu. Evo zbog čega je Rusija tražila zabranu Džamaline pesme na Evroviziji: O čemu zaista peva Ukrajinka? (VIDEO) Naime, reč je o pesmi "1944" koja govori o Staljinovoj deportaciji više od 240.000 etničkih Tatara sa poluostrva Krim tokom Drugog svetskog rata. Iako je pevačica istakla da je pesma inspirisana sećanjem njene prabake koja je deportovana sa poluostrva 1944. godine, mnogi su u njoj prepoznali aluziju na događaje iz 2014. godine, odnosno na Rusko pripajanje Krima. Krim je i dalje naš! 10 urnebesnih Putinovih reakcija na pobedu Ukrajine na Evrosongu!

Iako se Rusija oštro pobunila protiv ove pesme - ruski zvaničnici i pojedini političari Krima žalili su se da pesma omalovažava Rusiju, organizatori sa sedištem u Ženevi ocenili su da pesma nije prekršila evrovizijsko pravilo koje zabranjuje bilo kakav politički govor. S obzirom da je Evropska Unija, uprkos zahtevu ruske Dume da se pesma diskvalifikuje, odobrila učestvovanje ove pesme na Evroviziji, stiče se utisak kako je EU na strani Ukrajine, odnosno protiv Rusije. U svetlu ovih događaja, uopšte nas ne bi začudilo da se sledeće godine i Kosovo pojavi na ovom prestižnom takmičenju i da odnese pobedu.

Iako aluzija na politička dešavanja u jednoj pesmi na takmičenju ne može da se poredi sa situacijom na Kosovu, stiče se utisak kao da pesma Evrovizije zanemaruje ozbiljna politička pitanja u koja ni ne bi trebalo da se meša. Nedavno je Kosovo, uprkos kršenju Statuta postalo članica UEFA, a par dana nakon toga primljeno je i u FIFA. Kosovski sportski savez je do sada učlanjen u većinu međunarodnih organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savet, a prijem u članstvo FIFA-e znači da će Kosovo u kvalifikacijama za svetsko prvenstvno 2018. godine nastupiti kao samostalna država. Čini nam se da je samo pitanje vremena kada će se Kosovo pojaviti i na pesmi Evrovizije.

Kosovo je već nekoliko puta podnelo zahtev za učestvovanje na ovom takmičenju. Oni su 2012. godine aplicirali za učešće, međutim, Evropska radiodifuzna unija nije dozvolila Kosovu da se priključi ovom telu kao punopravni član i da na takmičenju nastupi samostalno. Prošle godine je zamenik ministra kulture Kosova, Petrit Selmi, objavio na svom Tviter nalogu kako će ova samozvana država 2016. godine učestvovati na takmičenju Evrovizije, a ovu vest su preneli i svi evrovizijski portali. Međutim, ove godine su organizatori ipak zabranili da se u sali u Stokholmu zavijori zastava Kosova. Međutim, kako pojedini mediji sa Kosova i iz Albanije pišu, Kosovo je pozvano da 2017. godine učestvuje na takmičenju za pesmu Evrovizije. S obzirom na to da je Ukrajinska pesma odnela pobedu na Evrosongu, uprkos zahtevima Rusije, ne bi nas začudilo da se sledeće godine na takmičenju u Ukrajini zavijori i zastava Kosova. A ako do toga dođe, uopšte ne bi bilo nemoguće i da odnesu trijumf. Naime, već je očigedno da ih podržavaju SAD i EU, isto kao i Ukrajince, pa stoga ne bi bilo neočekivano i da osvoje Evroviziju. Pogotovo ako napišu neku pesmu teške tematike... U kojoj bi, logikom stvari, vrlo verovatno Srbi bili krvi za sve. (Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.