VELIKI SKANDAL NA KOSOVU! Poludeli kad su otkrili da im deca još uče TITOVU PESMU!
Ne objavljuju se konkursi za izradu prikladnijih knjiga, Foto: Printscreen

šta to bi?

VELIKI SKANDAL NA KOSOVU! Poludeli kad su otkrili da im deca još uče TITOVU PESMU!

Mi smo podneli zahtev za nove nastavne programe u MONT-u

Objavljeno:

Među brojnim delima svetskih autora koja se koriste za literaturu u muzičkim školama na Kosovu, nalaze se i dela srpskih kompozitora, prenosi RTK.

Neke od muzičkih deonica izvedenih na klaviru su iz dela pod nazivom "Titova vojska" na partiturama za prvi i drugi razred niže muzičke škole, koje je delo srpskog kompozitora.

Međutim, profesorka klavira u muzičkoj školi Iljiriana Kuriu-Mustafa istakla je da smatra da deca treba da budu upoznata sa delima albanskih kompozitora.

Direktorka Muzičke škole "Prenk Jakova" u Prištini naglasila je da je Ministarstvu prosvete upućen zahtev za rešavanje novog nastavnog programa u muzičkim školama, ali nije dobijen odgovor.

"Mi smo podneli zahtev za nove nastavne programe u MONT-u, ali još nismo dobili odgovor. Ne objavljuju se konkursi za izradu prikladnijih knjiga i time mi ostajemo van procesa", rekla Krasnići.

Kompozitori su istakli da su ljudi koji su odgovorni za kulturno obrazovanje, odnosno Ministarstvo kulture i Ministarstvo prosvete, glavni krivci što ovo pitanje nije rešeno, jer ne pozivaju ljude, udruženja, izdavače da poboljšaju situaciju.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.