PREMINULA NEDŽMIJA PARAGUŠA, KRALJICA NARODNE MUZIKE NA NAŠIM PROSTORIMA: Oglasio se i ovaj čovek i oprostio od nje
Albin Kurti se oprostio od Nedžmije Pagaruše, Foto: Printscreen/Youtube

POSLEDNJE ZBOGOM

PREMINULA NEDŽMIJA PARAGUŠA, KRALJICA NARODNE MUZIKE NA NAŠIM PROSTORIMA: Oglasio se i ovaj čovek i oprostio od nje

Žena sa sela koja je razbijala predrasude

Objavljeno:

Premijer Kosova Albin Kurti na komemoraciji povodom smrti ikone albanske pesme i umetnosti uopšte Nedžmije Pagaruše rekao je da su muzika i umetnost izgubili svoju ikonu, dok je država izgubila svog najomiljenijeg i najcenjenijeg člana.

- Ona je bila žena sa sela koja je razbijala predrasude - rekao je Kurti i dadao da je ona u svojoj skromnosti zatražila da bude sahranjena u selu Pagaruša, blizu svog oca Veselija, kako bi pokazala svoju ljubav prema njemu.

Rekao je da je Nedžmija Pagaruša bila veseo, ali tužan slavuj koji je napustio scenu, ali da nikada nije napustila pesmu.

Predsednica Skupštine Kosova Vjosa Osmani je rekla da su danas u velikoj tuzi celo Kosovo i svi koji su cenili umetnost i kulturu ikone albanske muzike Nedžmije Pagaruše.

- Uverena sam da će nasleđe koje je ostavila Nedžmija Pagaruša, slavuj Kosova živeti sa narednim generacijama, jer je učinila mnogo ne samo za umetnost i kulturu već i za naše ljude, jer se pretvorila u ljubav prema ljudima - kazala je Osmani.

Ambasador Albanije na Kosovu, Ćemalj Mindjozi je ocenio da ikone nikad ne umiru.

- Smatram se privilegovanim jer ne samo da sam slušao Pagarušu, nego sam je često i sretao. Ona ne živi u nama, ali mi živimo u njoj. Hvala gospođo što ste postojali. Ikone nikad ne umiru, samo se uzdižu - rekao je albanski ambasador.

Komemoraciji je prisustvovao i predsednik Kosova Hašim Tači, zamenici premijera i ministri vlade Kosova, kulturni stvaraoci i obožavaoci dela Nedžmije Pagaruša.

Ona će biti sahranjena danas u 14 časova u seoskom groblju u selu Pagaruša u opštini Mališevo i sahrana će, prema njenoj poslednjoj želji, biti organizovana samo u krugu porodice, bez prisustva medija.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.