KOMANDANT KOSOVSKIH SNAGA KOJI PREDVODI NATO POTPISAO VAŽAN DOKUMENT: Evo o čemu je reč i tiče se Srbije!
Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova, Foto: Institut za evropske poslove

VAŽAN DOKUMENT

KOMANDANT KOSOVSKIH SNAGA KOJI PREDVODI NATO POTPISAO VAŽAN DOKUMENT: Evo o čemu je reč i tiče se Srbije!

Potpis Risija usledio je nakon potpisa Arnora Sigurjonsona, generalnog direktora Islandskog Ministarstva spoljnih poslova

Objavljeno:

Komandant Kosovskih snaga koje predvodi NATO general-gajor Mikele Risi potpisao je danas okvirni sporazum koji se odnosi na upravljanje donjim vazdušnim prostorom iznad Kosova, što bi trebalo da doprinese normalizaciji vazdušnog saobraćaja i skraćivanju rute, a imaće i ekološku korist, te doprineti uštedi troškova aviokompanijama i vojnom vazduhoplovstvu.

Potpis Risija usledio je nakon potpisa Arnora Sigurjonsona, generalnog direktora Islandskog Ministarstva spoljnih poslova.

Inače, tehničkim sporazumom iz 1999. komandant KFOR zadržao je nadležnost u obezbeđivanju donjeg vazdušnog prostora iznad KiM, koji je, inače, zatvoren za civilni avio saobraćaj osim za letove do Prištinskog aerodroma.

Finalizacija ovog sporazuma je važan korak u procesu osnivanja svih potrebnih uslova za otvaranje novih ruta u donjem vazdušnom prostoru Kosova na siguran i propisan način, navodi se u saopštenju kancelarije KFOR, a to će, napominje se, doprineti i stalnim naporima na unapređenju normalizacije odnosa između Beograda i Prištine u okviru dijaloga pod pokroviteljstvom EU.

Razvoj novih avio linija, inače, odvija se u okviru NATO sastanaka za normalizaciju balkanskog vazdušnog prostora (BANM), pod vođstvom NATO i uz učeščhe svih relevantnih aktera, navedeno je u saopštenju KFOR-a.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.