KURTI HOĆE DA TUŽI SRBIJU ZBOG SRAMOTNE STVARI: Ipak, Aljbin na jednu stvar koja mu neće poći za rukom nije mislio!
Aljbin Kurti, Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

da li je realan?

KURTI HOĆE DA TUŽI SRBIJU ZBOG SRAMOTNE STVARI: Ipak, Aljbin na jednu stvar koja mu neće poći za rukom nije mislio!

Aljbin Kurti je najavio u ponedeljak u svom ekspozeu u kosovskom parlamentu da će, dok on bude na čelu vlade, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podneti tužbu protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu tokom poslednjih sukoba

Objavljeno: 04.02.2020. 18:47h

- Takozvano Kosovo nema legitimaciju da pokrene postupak pred Međunarodnim sudom pravde jer nije država, a to je neophodni uslov prema Statutu tog suda - rekao je profesor Pravnog fakulteta u Beogradu, Bojan Milisavljević.

On je u svojoj izjavi naveo da je i ranije bilo takvih najava koje nisu donele nikakve rezultate.

Prema njegovom mišljenju, najava novog kosovskog premijera Aljbina Kurtija da tuži Srbiju pred MSP, pokazuje da on gubi strpljenja jer je, kako kaže, očigledno da Kosovo neće moći da zaokruži svoju državnost.

- Što više vremena prolazi i što više država povlači ili preispituje svoju odluku o priznavanju Kosova, to će potezi Kosova biti nelogičniji i sve lošiji. Ovakve najave služe samo za unutrašnju političku upotrebu - zaključio je profesor.

I beogradski advokat, Branislav Tapušković, smatra da tzv. Kosovo nema ni činjeničnog ni pravnog osnova za podnošenje tužbe protiv Srbije bilo kom međunarodnom sudu i najavu Kurtija da će podneti tužbu vidi kao propagandu i dnevno političku temu.

Tapušković za genocid odgovornim smatra NATO.

- Ako je genocid izvršen, njega je prema svim narodima izvršio NATO bombardovanjem Srbije 1999. godine, kada su sa Kosova bežali i Srbi i Albanci - rekao je Tapušković.

On je podsetio da je zbog NATO bombardovanja 750.000 Albanaca otišlo sa Kosova u Albaniju, Makedoniju i Crnu Goru i da su se vratili nakon prestanka.

Sa druge strane, kako je naveo, 250.000 Srba je napustilo sa Kosova nakon prestanka bombardovanja.

Prema njegovom shvatanju, upravo bombardovanje NATO-a ima genocidne dimenzije prema oba naroda, jer je, kako je rekao, ta alijansa naterala narod da beži sa Kosova, uništavajući kompletnu infrastrukturu.

I advokat, Toma Fila, ističe da bi država koja želi da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde morala da bude član Ujedinjenih nacija, i podseća da je Kosovo po Rezoluciji Saveta bezbednosti 1244 - teritorija, a ne država.

Prema njegovim rečima, nije prvi put da se Srbiji pripisuju ratni zločini i genocidi.

- To je počelo od Vukovara 1991. godine. Hrvati nam najavljuju tužbu za sve to... Nešto slično je pričao i Izetbegović. Ne znam kom sudu taj Kurti misli da tuži, jer taj sud ne postoji - rekao je Fila.

Aljbin Kurti je najavio u ponedeljak u svom ekspozeu u kosovskom parlamentu da će, dok on bude na čelu vlade, pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu podneti tužbu protiv Srbije za navodne zločine počinjene na Kosovu tokom poslednjih sukoba.

 

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media