KURTI SPREMA OFANZIVU PROTIV SRBIJE: Mere koje je odmah NAJAVIO su UVOD u NOVI direktan SUKOB!
U mom kabinetu će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije, Foto: Beta/Armenija Zajmi

opasna pretnja

KURTI SPREMA OFANZIVU PROTIV SRBIJE: Mere koje je odmah NAJAVIO su UVOD u NOVI direktan SUKOB!

Najavio je uvođenje „obaveznog služenja vojnog roka“ u trajanju od tri meseca

Objavljeno: 04.02.2020. 11:38h

Aljbin Kurti predstavio je poslanicima skupštine privremenih institucija Prištine kandidate za sastav vlade ovih institucija i program njenog rada, i poručio da će, pored ostalog, od Beograda tražiti odgovornost za „počinjene ratne zločine i naknadu ratne štete“.

Kurti je najavio podnošenje krivične prijave protiv Srbije zbog navodnog genocida i formiranje instituta za, kako je rekao — ratne zločine i genocid.

Kurti je rekao da je spreman za dijalog sa Beogradom, ali, istakao je — uz širi politički konsenzus.

Najavio je uvođenje „obaveznog služenja vojnog roka“ u trajanju od tri meseca i donošenje zakona o oduzimanju ilegalno stečene imovine.

U mom kabinetu će biti 15 ministara, a ne 21 kao ranije. Imaćemo oko 33 zamenika ministara, a ne preko 80 kao ranije. Manje ćemo trošiti na privilegije, a više na projekte“, rekao je Kurti.

Vlada (privremenih kosovskih institucija) će biti, kaže — vlada ekonomskog razvoja, a fokus će joj biti na novim radnim mestima, ali i pravosuđu, odnosno zaustavljanju korupcije.

Danas stojim pred vama nakon 23 godine delovanja u opoziciji. Dobio sam vaš glas da okončam svoju političku karijeru u opoziciji. Oni koji su me voleli kao opoziciju moraju me voleti i kada budem u vlasti“, rekao je Kurti, a prenela je prištinska „Koha“.

Kazao je da će sarađivati sa međunarodnim partnerima.

Inače, po izlasku za govornicu, poslanica DSK-a, koalicionog partnera Samoopredeljenja, Ganimete Musljiju izašla je i okačila Kurtiju značku u obliku zastave privremenih kosovskih institucija.

Dva ministarska mesta predviđena za Srpsku listu

Kabinet koji je danas predstavio mandatar Aljbin Kurti ima 15 ministarstava, od kojih su dva predviđena za Srpsku listu — za zajednice i povratak, na čijem čelu će biti Dalibor Jevtić, i za razvoj, kojim će rukovoditi Ivan Milojević.

Jevtić je i u prethodnoj vladi privremenih institucija Prištine bio na istoj poziciji, dok je Milivojević bio direktor kancelarije za zajednice.

Kurtijev kabinet će imati dva potpredsednika vlade i 33 zamenika ministara.

Zamenici premijera su, prema predlogu — Avdulah Hoti iz DSK-a i Haki Abazi iz Pokreta Samoopredeljenje.

Kako prenosi prištinski „Ekspres“ — Kurti je predložio Antona Kunija za ministra odbrane, Ljumira Abdidžikua za ministra infrastrukture, Besijana Mustafu za ministra poljoprivrede, Hikmetu Bajraimi za ministra prosvete, Agima Veljijua za ministra unutrašnjih poslova, Vljoru Dumoši za ministarku kulture, omladine i sporta.

Glauk Konjufca će biti ministar spoljnih poslova, Albulena Hadžiju ministar pravde, Lojaljan Bisljimi ministar finansija, Rozeta Hajdari ministar ekonomije, Arben Vitia ministar zdravlja, Bljerim Reka ministar evropskih integracija i Emilija Redžepi ministar uprave privremenih institucija Kosova.

Bonus video:

(Espreso.rs/Sputnjik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media