ENGEL TRAŽI JAČE UDARCE ZA SRBIJU: Novi napad na našu zemlju od strane američkog kongresmena!
Eliot Engel, Foto: Printscreen/Facebook

dokle više?!

ENGEL TRAŽI JAČE UDARCE ZA SRBIJU: Novi napad na našu zemlju od strane američkog kongresmena!

Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO, prema izveštaju Ministarstva odbrane SAD

Objavljeno:

Poruke koje je u otvorenom pismu komandantu američkih mornaričkih snaga za Evropu Džejmsu Fogou poslao Eliot Engel, predsedavajući Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa, jasna su poruka i Srbiji: šta će biti ako se demokrate vrate na vlast u Americi. To o čemu govori Engel je kontinuitet Klintonove politike, počev od jasnog zahteva da Srbija prizna Kosovo, do osporavanja odnosa Srbije sa NATO i stavljanja ovog vojnog saveza u funkciju pritisaka na Srbiju.

Ovako bivši ambasador Zoran Milivojević tumači stavove Eliota Engela, albanskog lobiste u Vašingtonu, iznete u formi pisma Fogou, kojim je ovaj komandant direktno kritikovan zbog nedavno datog intervjua. Engel je, naime, Fogou zamerio da stavovi koje je izneo ne odražavaju u potpunosti politiku SAD prema Srbiji.

- Moju zabrinutost podstaklo je vaše izostavljanje zabrinutosti SAD zbog ekspanzije srpsko-ruskih bezbednosnih veza od 2012. - naveo je Engel u pismu Fogou.

Zatim je konstatovao kako "Srbija nije uskladila svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom, uprkos zahtevima u procesu pristupanja i nastavlja da odbija različite zajedničke prioritete SAD i EU".

- A put Srbije ka EU takođe ostaje zatvoren, osim ako Srbija ne prizna Kosovo i dođe do pomirenja ovih dveju zemalja. Iz tog razloga apelujem da u budućim komentarima vezanim za Srbiju opreznije balansirate svoje izjave kako bi zabrinutost Sjedinjenih Država zbog kursa Beograda i njegovih alarmantnih odnosa sa Moskvom bila adekvatno izražena - napisao je Engel.

Odluka Engela da pismo koje će uputiti Fogou bude otvoreno za javnost, prema mišljenju Milivojevića govori o tome da je Amerika podeljena i da ima dve spoljne politike - zvaničnu koju vodi Bela kuća i - drugu koju vodi Demokratska stranka i duboka država:

- Fogo je govorio u skladu sa stavom zvanične administracije, koji podrazumeva konstruktivni odnos Srbije i NATO. Očigledno je da duboka država ima drugačije viđenje i ovde treba imati u vidu da je Eliot predsednik Odbora za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa u kom većinu imaju demokrate. Takođe, ako bi se demokrate vratile na vlast u SAD, Engel bi mogao da bude u rukovodećim strukturama, možda i na mestu državog sekretara. U takvoj situaciji, jasno je da mi u budućnosti ne bismo mogli ni na šta da računamo po pitanju Kosova.

NE MOGU DVE STOLICE

Srbija odlučno odbija da nastavi članstvo u NATO, prema izveštaju Ministarstva odbrane SAD. Bivši zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu sažeto je artikulisao uznemirenost SAD zbog Srbije:

- Zemlje moraju odabrati kojim će putem krenuti, bez obzira na to koliko to bilo teško, moraju doneti strateške izbore, ti izbori moraju biti deo službene politike. Ne možete istovremeno sedeti na dve stolice - napisao je Engel u svom pismu Fogou.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Novosti.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.