TAČI KRŠI USTAV DA KURTI NE BI BIO PREMIJER! Prljavi POLITIČKI rat u PRIŠTINI postaje sve JAČI!
Foto: Printscreen

užas užasa

TAČI KRŠI USTAV DA KURTI NE BI BIO PREMIJER! Prljavi POLITIČKI rat u PRIŠTINI postaje sve JAČI!

Može da bude pritisaka, međutim, predsednik Kosova prema Ustavu Kosova

Objavljeno:

Poznavaoci ustavnih pitanja smatraju da predsednik Kosova Hašim Tači ne bi trebalo da vrši pritisak na kandidata za kosovskog premijera Aljbina Kurtija, jer za to nema osnova u Ustavu Kosova, međutim, ističu da ni kandidat za kosovskog premijera nema neograničen rok da se izjasni.

Profesor Ustavnog prava i poznavalac političkih prilika, Mazlum Baraljiu istakao je da i pored kašnjenja sa predlogom kandidata za kosovskog premijera, Ustav Kosova ne predviđa rokove po tom pitanju, ali je naglasio i da je predsednik Kosova dužan prema kosovskom ustavu da se brine o dobrobiti institucija.

"Može da bude pritisaka, međutim, predsednik Kosova prema Ustavu Kosova, ima osnova da postupa drugačije, ne samo da čeka da se postigne dogovor. Potencijalni mandatar mora da se izjasni da li ima ili nema sporazuma", objasnio je Baraljiu.

Poručio je, da se pismo predsednika Kosova, Hašima Tačija upućeno lideru Samoopredeljenja Aljbinu Kurtiju, takođe, može shvatiti i kao dobra namera za što skorije formiranje vlade.

"Bilo koji oblik zahteva iz Predsedništva, može se posmatrati i kao dobra namera, da se što pre formira vlada. Ustavna obaveza predsednika Kosova, prema članu 84. jeste da predsednik treba da se brine o dobrobiti institucija", istakao je Baraljiu.

Profesor Ustavnog prava Riza Smaka, istakao je da predsednik Kosova nije ovlašćen da vrši pritisak na kandidata za premijera, dodajući da je predsednikov posao da omogući da se imenuje mandatar.

"Tači je taj koji mora da da sve od sebe da imenuje mandatara i da se formira vlada ... naravno da nije ovlašćen za pritisak na kandidata za premijera", naglasio je Smaka.

Za novostvorenu situaciju, Smaka je okrivio Demokratski savez Kosova (DSK). Prema njegovim rečima, njihovi zahtevi su neopravdani.

"Zahtevi DSK su megalomanski i neopravdani. DSK traži, između ostalog da dominira, a ne da sarađuje kao pozicija", zaključio je Smaka.

Od sastanka predsednika Kosova, Hašima Tačija i kandidata za premijera Aljbina Kurtija, pre nedelju dana, došlo je do razmene dva pisma, od kojih je Tači tražio mandatara iz pobedničke stranke na izborima 6. oktobra, dok je Kurti danas u pismu delovanje Tačija označio kao pritisak, javlja Gazeta Ekspres.

BONUS VIDEO:

JEZIVA MAGLA SE SPUSTILA NA VOJVODINU: Ne vidi se prst pred okom, RHMZ izdao upozorenje za ove delove Srbije (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.