OBAVEŠTAJNA AGENCIJA ODBILA DA KAŽE KOGA JE SVE PRISLUŠKIVALA: Veliki SKANDAL drma KOSOVO, umešaće se i STRANCI!
Foto: Profimedia

opasna situacija

OBAVEŠTAJNA AGENCIJA ODBILA DA KAŽE KOGA JE SVE PRISLUŠKIVALA: Veliki SKANDAL drma KOSOVO, umešaće se i STRANCI!

IMLJP je uputila i drugi zahtev koji je takodje odbijen

Objavljeno: 21:07h

Inicijativa mladih za ljudska prava Kosova (IMLJP) je danas saopštila da je Kosovska obaveštajna agencija (KOA) dvaput uskratila pristup javnim informacijama o presretnutim razgovorima (prisluškivanju).

Odbijanje davanja informacija, prema IMLJP Kosova predstavlja kršenje Ustava i zakona.

Po saopštenju, 16. jula 2019. godine, IMLJK Kosova obratila se KOA-i sa zahtevom za pristup javnim informacijama, tražeći informacije o broju slučajeva koje je KOA "presrela" tokom 2018. godine.

Taj zahtev, zasnovan na Zakonu Kosova o pristupu javnim dokumentima i Odluke Evropskog suda za ljudska prava, KOA je odbila jer te informacije smatra "klasifikovanim (poverljivim)", navodi se u saopštenju IMLJP.

IMLJP je uputila i drugi zahtev koji je takođe odbijen, te je zato od Ombudsmana Kosova zatražila da ispuni svoje obaveze kao mehanizam zaštite, nadzora i unapređenja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Institucija Ombudsmana je 27. septembra 2019. godine uputila pismo direktoru KOA-e, tražeći informacije o radnjama koje je preduzela u vezi sa zahtevom.

U odgovoru KOA od 11. oktobra 2019. godine ombudsman je obavešten o radnjama koje je ova institucija preduzela kao odgovor na zahtev IMLJP.

Institucija Ombudsmana Kosova je između ostalog zaključila, da je pristup javnim dokumentima pravo garantovano Ustavom Kosova, saopštila je Inicijativa.

BONUS VIDEO:

JEZIVA MAGLA SE SPUSTILA NA VOJVODINU: Ne vidi se prst pred okom, RHMZ izdao upozorenje za ove delove Srbije (KURIR TV)

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.