OVI TO STVARNO MISLE?! Stigla STRAVIČNA STATISTIKA sa Kosova i iz Albanije!
Foto: Tviter

ŠTA JE OVO?

OVI TO STVARNO MISLE?! Stigla STRAVIČNA STATISTIKA sa Kosova i iz Albanije!

Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama

Objavljeno:

Prema rezultatima istraživanja koje su na Kosovu i Albaniji sproveli Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) i Fondacija otvorenog društva za Albaniju (OSFA) 74.8 odsto ispitanika u Albaniji je za ujedinjenje dve zemlje, dok je na Kosovu taj procenat ; manji, 63.9 odsto.Istraživanje se bavi nizom pitanja koja zanimaju obe zemlje, ali pažnja je bila fokusirana na pitanje koje se stalno postavlja, a to je mogućnost ujedinjenja dve zemlje.

Istraživanje pokazuje da su se medjusobne posete gradjana sa obe strane granice značajno porasle, posebno nakon izgradnje autoputa Priština Drač, i pokazuje da gradjani Kosova više posećuju Albaniju.

U Albaniji na pitanje kako će glasati ako se održi referendum o ujedinjenju 74,8% ispitanika je odgovorilo pozitivno, dok je na Kosovu manje ljudi glasalo za to, 63,9%.

Protiv nacionalnog jedinstva posebno se izražavaju u urbanim sredinama, kako u Albaniji takodje i na Kosovu.

Razlozi protiv ujedinjenja su različiti, ali izgleda da prevladava uverenje da dve države kao posebne rade bolje.

Istovremeno ispitanici u Albaniji, koji smatraju da je ujedinjenje moguće, ocenjuju da će ključni faktor u njegovom sprovodjenju biti medjunarodna zajednica, dotle na Kosovu dele uverenje da takav scenario mogu da sprovedu samo lideri dve zemlje.

Bonus video:

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.