BADNJAK JE IPAK STIGAO U CRKVU U ĐAKOVICI! Albanci su DŽABE PROTESTOVALI (FOTO)
Albanci su DŽABE PROTESTOVALI, Foto: Privatna arhiva

MALA POBEDA

BADNJAK JE IPAK STIGAO U CRKVU U ĐAKOVICI! Albanci su DŽABE PROTESTOVALI (FOTO)

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine

Objavljeno:

Uprkos organizovanim protestima Albanaca ispred manastira Uspenja Presvete Bogorodice u Srpskoj Ulici u Đakovici, badnjaci ubrani na tamošnjem obližnjem brdu Čabrat, stigli su u ovu svetinju.

U jednom trenutku, zbog protesta nekoliko desetina đakovičkih Albanaca ispred ove svetinje, zbog najave da će doći Srbi iz raseljeništva, predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica ispred Vlade Srbije - Kosta Belošević, Milenko Jovanović i Slaviša Stefanović odustali su od posete.

Ipak, zahvaljujući požrtvovanju Srbina iz Velike Hoče, Ivice Nakalamića, koji je angažovan na pomoći monahinjama u ovom manastiru, badnjaci su stigli do svetinje, na radost monahinja i raseljenih Đakovičana koji su u molitvama sa njima dvije decenije već.

U Đakovici je do juna 1999. živelo 12.000 Srba, što je 10 odsto ukupnog stanovništva ove metohisjke opštine. Od NATO agresije i okupacije pokrajine prije dvadeset godina, ovde žive samo dve monahinje u manastiru koji je spaljen 2004., a u međuvremenu obnovljen - igumanija Teoktista i mati Joanikija. Njima je od pomoći i Vaska Perić, koja takođe živi u manastiru od progona Srba iz ovog grada 1999.godine.

Pre nekoliko dana, angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, i uz podršku Kancelarije za KiM, očišćeno je gradsko pravoslavno groblje u ovdašnjem naselju Piskote.

Milenko Jovanović je novinarima kazao da Privremeni organ Opštine Đakovica u 2020. godini planira niz konkretnih aktivnosti na planu pomoći manastiru u Srpskoj ulici, uređenja grobalja u Piskotima i Petrovcu, ali i akcije koje za cilj imaju pomoć i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih raseljenih Đakovičana u Srbiji i Crnoj Gori.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.