OČIŠĆENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ĐAKOVICI! Tamo je bila ruina JER SRBI VIŠE NE MOGU DA ODU DA GA POSETE
Groblje, Foto: Printscreen/Youtube/Blic

Očišćeno groblje!

OČIŠĆENO PRAVOSLAVNO GROBLJE U ĐAKOVICI! Tamo je bila ruina JER SRBI VIŠE NE MOGU DA ODU DA GA POSETE

Predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica obišli su očišćeno groblje,a potom posetili i preostale monahinje u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u ovom gradu

Objavljeno: 16:27h

Angažovanjem Privremenog organa Opštine Đakovica, uz podršku Kancelarije za Kosovo i Metohiju, ovih dana očišćeno je pravoslavno gradsko groblje u Đakovici, u naselju Piskote a uskoro bi trebalo da se počne sa čišćenjem drugog pravoslavnog groblja u Đakovici, u selu Petrovac (Ljugbunar).

Predstavnici Privremenog organa Opštine Đakovica obišli su očišćeno groblje,a potom posetili i preostale monahinje u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice u ovom gradu. Dogovoreno je ko im pomoći u održavanju manastira i njegove imovine.

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO agresije proterani sa ognjišta, a preostale monahinje u manastiru u centru grada čuvaju pripadnici kosovske policije.

U ovom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Kneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.

Raseljenim đakovičkim Srbima već nekoliko godina se ne dozvoljava organizovani obilazak grobalja i manastira, čak ni na praznike kao što su Zadušnice.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Kosovo-online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.