DEDA MRAZE, NE ZABORAVI MENE I MOGA BATU: Dunja (3) živi u kosovskoj enklavi, ima samo jednu igračku i puno želja
Dunja Nasković, Foto: Srbi za Srbe

potresna priča

DEDA MRAZE, NE ZABORAVI MENE I MOGA BATU: Dunja (3) živi u kosovskoj enklavi, ima samo jednu igračku i puno želja

Dunja ima tri godine, a živi u selu Odevce, gde je ostalo još svega pedesetak Srba

Objavljeno:

Dunja Nasković, trogodišnja devojčica, živi u udaljenom i izolovanom selu Odevce koje se nalazi na Kosovu i Metohiji između Novog Brda i Kosovske Kamenice. Jedna je od svega nekoliko dece koja žive u ovom selu, gde je ostalo oko pedesetak Srba, prenosi Serbian Times.

Stidljiva i mirna, dane provodi u dvorištu igrajući se sa bratom Dušanom (4). Za razliku od većine dece koja poseduju razne igračke, mali Naskovići ih imaju samo tri – plastični pištolj, polomljeni obruč dečijeg koša i lutku.

foto: Srbi za Srbe

SAMO TRI IGRAČKE; A TOLIKO MAŠTE: Dušan sa jednom od svojih igračaka

– Voleli bismo da imamo još jedan bicikl, da možemo zajedno da se vozimo, –skromnim glasom nam odgovara Dušan na pitanje šta bi voleli da imaju, dok Dunja bez reči potvrdno klima glavom.

– Takođe, voleo bih da imam neki alat, šrafcigere i čekić, da mogu da popravljam stvari – objašnjava Dušan svoju želju koja ukazuje i na to čime bi želeo da se bavi kada poraste.

„ROĐENI SU U ŠTALI”

Samohrani otac Dragan teškom mukom pokušava da obezbedi najosnovnije stvari za svoju decu, iako je invalid. Radeći teške poslove ostao je bez palca i kažiprsta. Njega zatičemo u radničkoj uniformi, spremnog da nastavi svoje poslove. Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom radeći sve ručno.

foto: Srbi za Srbe

Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu

- Dunja i Dušan su se rodili u preuređenoj štali od tri metra kvadratna u čijem nastavku su bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo ovo da se završi – priča nam otac Dragan o teškim uslovima u kojima je ova porodica živela i u kojima živi.

foto: Srbi za Srbe

DOSKORA SPAVALI U ŠTALI: Dunja ispred kuće koju njen tata pokušava da sredi do Božića

Ovaj hrabri otac se sa puno ljubavi i pažnje brine o svojoj deci. Dostojanstveno i hrabro se nosi sa problemima.

-Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek ostanem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu, stegnutim glasom otac Dragan govori šta ga najviše tišti i dodaje:

-Voleo bih da jednog dana imaju sobu punu igračaka!

foto: Srbi za Srbe

JEDINI “SLATKIŠI”: Dušan nudi goste semenkama bundeve

Porodica Nasković je prva porodica koju Humanitarna organizacija Srbi za Srbe planira da pomogne u svojoj tradicionalnoj Božićnoj akciji. Ovog puta, pokušaće da Naskovićima obezbede završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka. Da bi uspešno realizovali akciju, biće potrebno oko 12.000 evra.

Za ovakav poduhvat potrebna je i pomoć donatora, pa Vas redakcija poprtala Serbian Times i organizacija Srbi za Srbe pozivaju da se priključite Božićnoj akciji za pomoć porodici Nasković!

foto: Srbi za Srbe

POMOĆ, ŠTO PRE: Da bi Dunja dočekala praznike kao i ostala deca

Kako pomoći Dunji i učestvovati u Božićnoj akciji?

Jednostavno…Posetite portal Srbi za Srbe na kome se nalazi Donatorska platforma za humane ljude iz celog sveta. Hvala!

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Srbi za Srbe / Serbian Times)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.