OVO JE NAJVEĆI BLAM KOSOVA U 2019: Pokazivala fejk fotografiju kao dokaz zločina, ali tu nije bio KRAJ LAŽI
Fljora Brovina, Foto: Printscreen Youtube / Kohavision - KTV

velika laž

OVO JE NAJVEĆI BLAM KOSOVA U 2019: Pokazivala fejk fotografiju kao dokaz zločina, ali tu nije bio KRAJ LAŽI

Fotografija je podigla veliku buru, pa su se oglasili i aktivisti za ljudska prava koji su se žalili da objavljivanje takve fotografije krši prava navodne žrtve i ugrožava je

Objavljeno:

Kosovo će proteklu godinu pamtiti po velikoj lažnoj vesti koja je obišla čitav svet – objavljivanju fotografije navodnog silovanja u vreme rata, za koju se ispostavilo da je apsolutno neistinita.

Naime, u maju je Fljora Brovina, poslanica tada vladajuće partije Demokratske partije Kosova (PDK) u kosovskoj skupštini mahala fotografijom koja navodno pokazuje srpske vojnike kako siluju jednu Albanku. Štaviše ona je iznela i niz različitih tvrdnji o toj fotografiji.

Brojni kosovski mediji, ali i mediji iz regiona, bez prethodne provere su preneli tu fotografiju, bez cenzure u dramatične naslove o tome kako je ona dokaz brutalnih zločina od strane srpske vojske.

Brovina, nekadašnji predsednički kandidat, koja je po struci pedijatar, a bavi se i pisanjem poezije, fotografiju je pokazala u skupštini onog dana kada je usvojena Rezolucija „o genocidu Srbije na Kosovu“.

Svoje tvrdnje o navodnoj žrtvi silovanja sa slike je više puta menjala.

foto: Printscreen/Youtube

Fotografija je podigla veliku buru, pa su se oglasili i aktivisti za ljudska prava koji su se žalili da objavljivanje takve fotografije krši prava navodne žrtve i ugrožava je.

Brovina je na to odgovorila da je dobila dozvolu upravo od porodice žene sa slike i da joj je poznat njen identitet, a da će njega otkriti tužilaštvu.

- Da, naravno, od majke sam dobila dozvolu. Dobila sam dozvolu i od te osobe lično - izjavila je Brovina za kanal T7, rekavši da je žrtva tada imala 35 godina.

Rekla je da zna gde je kako fotografija nastala, a takođe je tvrdila i da je kosovsko tužilaštvo posedovalo istu takvu fotografiju i da ju je namerno sakrilo.

Međutim, nisu svi odmah poverovali u njenu autentičnost, pa je ubrzo otkriveno pravo poreklo te slike. Utvrđeno je da ona nema nikakve veze sa Kosovom, već da je u pitanju jedna scena sa pornografskog sajta i da su na njoj najverovatnije vojnici iz Iraka.

Tužilaštvo je potvrdilo da fotografija nema veze sa njenim tvrdnjama i pozvalo je na razgovor.

Tada je Brovina iznela nove verzije priče.

Rekla je da je navodna žrtva nikad nije kontaktirala, a da je fotografiju navodno dobila 2003. godine od jednog aktiviste.

- Ovoj fotografiji sam puno verovala i puno sam je oplakala, zato što mi ju je dao jedan aktivista, poslao ju je u nečije ime. Bila je vrlo tačna i uklapala se sa pričama koje sam ja čula od žena seksualno zlostavljanih u toku rata. Ne poznajem ga, sada sam zaboravila to lice i nisam proveravala jer su sve priče slične i to je moj revolt, moja je greška što nisam proverila - rekla je Brovina u emisiji „Personale“, a preneo Zeri.

Kasnije je međutim, rekla da ju je dobila od Mevljude Saraći, tada potpredsednice Komisije za nestala lica.

- Fotografije mi je donela u koverti, rekavši mi da ova žena ima 35 godina, a da ona zna ovaj slučaj. Drugo lice sam pitala da li mogu da upotrebim fotografije, a on mi je rekao “da, jer imam potvrdu” – rekla je ona tužilaštvu.

Međutim, Saraći je sve to negirala.

Na kraju je potez Brovine doneo izazvao bes i kosovske i srpske javnosti, a najviše je štete naneo upravo onima kojima je ona navodno želela da pomogne – žrtvama ratnih silovanja.

I sama Brovina i dalje snosi posledice. Nakon što su je kritikovale i vlasti i opozicija, od nje su se ogradili i najbliži partijski saradnici. Naime, nje nema na spisku poslanika PDK za naredni skupštinski sastav. Do sada je Brovina od 2001. godine bila stalno na spisku poslanika.

Podsetimo, Brovina je bila u zatvoru u Požarevcu, nakon što je u decembru 1999. godine osuđena na 12 godina zatvora zbog terorizma i svojih veza sa OVK. Međutim puštena je na slobodu naredne godine, nakon poništenja sudske odluke.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.