U GRAČANICI SE PORAĐAJU I ALBANKE: Veruju srpskim lekarima, SPREMNE SU I DA PLATE
Ilustracija, Foto: Profimedia

dirljiva priča

U GRAČANICI SE PORAĐAJU I ALBANKE: Veruju srpskim lekarima, SPREMNE SU I DA PLATE

Od početka godine do 25. decembra, kada su obeležili 26 godina postojanja, rodile su se 254 bebe

Objavljeno:

U porodilištu KBC iz Prištine, koji već dvadeset godina radi izmešten u Gračanici, među porodiljama je i mlada majka Marija Mladenović iz obližnjeg Preoca. Ona je rodila Nikolinu, koja joj je treće dete. Baš kao i ona, i Špresa Arifi iz Janjeva kod Lipljana na svet je donela devojčicu, dok je kod kuće čeka dvoje dece.

Iako funkcionišu u improvizovanim uslovima i skučenom prostoru, zaposleni u ovoj ustanovi sekundarnog tipa i dalje obavljaju najsloženije zahvate, a koliko im pacijenti veruju govori činjenica da im se za lekarske usluge i pomoć vrlo često obraćaju i Albanci iz čitavog Kosmeta.

- Prema našoj ustanovi, po podacima Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja gravitira oko 63.000 pacijenata sa područja centralnog Kosmeta, pre svega Srba, ali i ostalih zdravstvenih osiguranika - govori Žarko Jovanović, glavni tehničar ove zdravstvene ustanove.

- Iako radimo u uslovima daleko od onih u kojima smo funckionisali nekada u Prištini, i dalje izvodimo najsloženije zahvate jer posedujemo stručni kadar na kojem nam mogu pozavideti i najbolji klinički centri.

U ovoj ustanovi sa ponosom ističu da u sklopu nje funkcioniše i porodilište u kojem je svake godine sve više porođaja. Osim sa područja centralnog Kosmeta, na akušerskom odeljenju bolnice porađaju se i žene iz ostatka KiM, pre svega iz novobrdske opštine, Kosovskog Pomoravlja, ali i Sirinićke župe...

- Pošto u poslednje vreme funckioniše i porodilište u Pasjanu, manje je porodilja sa tog područja, ali zato imamo i Albanke koje dolaze da im se uradi neki operativni zahvat. Iako imaju besplatno osiguranje, očito je da veruju našim lekarima i dolaze u našu ustanovu gde plaćaju usluge - kaže dr Bogoljub Veljković, ginekolog.

SMEŠTAJNI KAPACITETI I STRUČNOST

- Nadamo se da ćemo pored stučnosti rešiti i problem u vezi sa smeštajnim kapacitetima jer se očekuje izgradnja nove bolničke zgrade KBC u Gračanici - ističe dr Bratislav Lazić, direktor ovog KBC, napominjući da od oko 400 zaposlenih ustanova broji 169 lekara specijalista, a njih 90 su profesori Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mirovici.

VIŠE BEBA

Od početka godine do 25. decembra, kada su obeležili 26 godina postojanja, rodile su se 254 bebe, od toga 134 dečaka i 120 devojčica. Zaposleni u porodilištu veruju da će taj broj biti veći za desetak beba do kraja godine. U svakom slučaju do istog perioda ove godine, u odnosu na proteklu, rođeno je petnaest mališana više.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.