DUNJA I DUŠAN SA KOSOVA KUPAJU SE U KORITU: Žive sa samohranim ocem invalidom i hitno im je potrebna naša pomoć!
Ilustracija, Foto: Filip Plavčić, Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

da srce pukne

DUNJA I DUŠAN SA KOSOVA KUPAJU SE U KORITU: Žive sa samohranim ocem invalidom i hitno im je potrebna naša pomoć!

Stidljiva i mirna deca dane provodi u dvorištu igrajući se, ali za razliku od većine svojih vršnjaka, koji imaju brojne i različite igračke, mali Naskovići imaju samo tri

Objavljeno:

NN Srbijo, pomozi Dunji i Dušanu sa Kosova i Metohije da imaju srećno detinjstvo N Nemaju kupatilo, kupaju se u koritu Glosa Dunja i Dušan su rođeni u preuređenoj štali od tri kvadratna metra, u čijem su drugom delu bile krave. Glosa Samohrani otac Dragan teškom mukom pokušava da obezbedi osnovne stvari za svoju decu, iako je invalid

Dunja Nasković (3) i njen brat Dušan (4) žive sa ocem Draganom u udaljenom i izolovanom selu Odevce, na Kosovu i Metohiji, u kojem je ostalo samo pedesetak Srba. Rođeni su u preuređenoj štali od tri kvadratna metra, imaju samo tri igračke, a najveća želja im je da se okupaju u kupatilu.

Stidljiva i mirna deca dane provodi u dvorištu igrajući se, ali za razliku od većine svojih vršnjaka, koji imaju brojne i različite igračke, mali Naskovići imaju samo tri - plastični pištolj, polomljeni obruč sa dečjeg koša i lutku.

- Voleli bismo da imamo bicikl, da možemo zajedno da se vozimo. Takođe, voleo bih da imam neki alat, šrafcigere i čekić, da mogu da popravljam stvari - skromnim glasom odgovara Dušan na pitanje šta bi voleli da imaju, dok Dunja bez reči potvrdno klima glavom.

Samohrani otac Dragan teškom mukom pokušava da obezbedi osnovne stvari za svoju decu, iako je invalid. Radeći teške poslove, ostao je bez palca i kažiprsta. Dragan se, iako nema nikakvu mehanizaciju, bavi poljoprivredom i sve radi ručno.

- Dunja i Dušan su rođeni u preuređenoj štali od tri kvadratna metra, u čijem su drugom delu bile krave. Tu smo živeli donedavno. Preselili smo se u nedovršenu kuću koju sam započeo. Nažalost, jedva imamo mogućnosti za osnovne potrebe, pa ne možemo da nastavimo radove. Svakako u štali nismo više mogli da izdržimo. Ne zbog mene, zbog njih bih voleo da se ovo završi - kaže otac, koji sa mnogo ljubavi i pažnje brine o svojoj deci.

Dostojanstvo i hrabrost koje pokazuje potvrđuju da je ta porodica zaslužila poštovanje i pomoć.

Želja mi je da decu izvedem na pravi put i trudim se da uvek budem pozitivan. Jedino što mi teško pada su reči moje ćerke Dunje, koja me s vremena na vreme pita kada ćemo imati kupatilo. Videla je da se druga deca kupaju u kupatilu, dok se mi i dalje kupamo u koritu - stegnutog grla kaže otac Dragan šta ga najviše tišti, a onda dodaje: „Voleo bih da jednog dana imaju sobu punu igračaka!“

Potrebno je 12.000 evra

Porodica Nasković je prva porodica kojoj Humanitarna organizacija „Srbi za Srbe“ planira da pomogne u svojoj tradicionalnoj božićnoj akciji.

- Ovog puta, zajedno sa Božić Batom, pokušaćemo da Naskovićima obezbedimo završetak kuće, novo kupatilo i sobu punu igračaka. Da bismo uspešno realizovali akciju, biće nam potrebno oko 12.000 evra. Za takav poduhvat potrebna nam je i pomoć svih naših donatora, pa vas pozivamo da se priključite božićnoj akciji za pomoć porodici Nasković - pozivaju iz te organizacije.

Kako da pomognete

Slanjem SMS na 7763 (200 dinara) Uplatom na račun: 160-279491-71

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.