OGLASIO SE AMERIČKI AMBASADOR I REKAO ŠTA MISLI O SRPSKOJ LISTI! Njegove reči odzvanjaju Kosovom
Srpska lista, Foto: Profimedia

odluka

OGLASIO SE AMERIČKI AMBASADOR I REKAO ŠTA MISLI O SRPSKOJ LISTI! Njegove reči odzvanjaju Kosovom

Na konstataciju da je lider Pokreta Samoopredeljenje ranije izjavio da će Srpsku listu ostaviti u opoziciji

Objavljeno:

Srpska lista, koja je, inače, na proteklim vanrednim parlamentarnim izborima osvojila svih 10 poslaničkih mandata, je politička realnost na Kosovu, a prava svih zajednica se moraju poštovati, rekao je ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet.

Na konstataciju da je lider Pokreta Samoopredeljenje ranije izjavio da će Srpsku listu ostaviti u opoziciji, Kosnet u intervjuu za Radio Kosovo kaže da misli da Aljbin Kurti "vrlo dobro razume Ustav Republike Kosovo i političku stvarnost Srpske liste".

Ne vidi, kaže, nijedan način da Kosovo napreduje bez saradnje sa srpskom zajednicom, kao i sa ostalim zajednicama.

"Srpska lista je veoma važna stavka", naveo je američki diplomata.

Upitan kako SAD gledaju na Kurtija kao budućeg premijera, Kosnet je rekao da misli da lider Samoopredeljenja zna da je biti premijer mnogo drugačije nego biti lider opozicije.

Ocenio je da Kurti brzo napreduje u razmišljanju i da će, kako je rekao, pokušati da dopre do drugih kako bi izgradio inkluzivnu vladu, kao i da napravi konstruktivan iskorak u svim oblastima koje SAD smatraju važnim za Kosovo.

Američki ambasador je ponovio stav da bi Beogradi Priština trebalo da se vrate za pregovarački sto, jer će, kako kaže, "normalizacijom bilateralnih odnosa obe zemlje privući više stranih investicija".

Dodao je i da će SAD razmotriti svaki sporazum Beograda i Prištine, uključujući pitanje teritorijalnog prilagođavanja, ali samo u onoj meri u kojoj postoji podrška obeju strana.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.