SRPSKA LISTA: Srbi da napuste sve institucije ako presuda Todosijeviću postane pravosnažna
Goran Rakić, Foto: Marina Lopicic

FRKA U NAJAVI

SRPSKA LISTA: Srbi da napuste sve institucije ako presuda Todosijeviću postane pravosnažna

Goran Rakić poručio je danas da će pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu ukoliko presuda bivšem kosovskom ministru Ivanu Todosijeviću postane pravosnažna

Objavljeno: 05.12.2019. 16:38h

Predsednik Srpske liste Goran Rakić poručio je danas da će pozvati sve predstavnike srpskog naroda da napuste institucije na Kosovu ukoliko presuda bivšem kosovskom ministru administracije i lokalne samouprave Ivanu Todosijeviću postane pravosnažna, prenosi Kosovo onlajn.

On je na koferenciji za novinare naveo da će ukoliko ostane ta presuda na snazi i bude potvrdjena na višoj instanci pozvati sve srpske predstavnike da napuste svoja radna mesta u pravosuđu, policiji, tužilaštvu i drugim institucijama.

Rakić je rekao da će današnji dan biti upamćen kao crno slovo pravosudja na prostoru Kosova i istakao da je Srbima oduzeto pravo na govor, pravo na slobodu mišljenja i istinu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je da se čeka reakcija medjunarodnih predstavnika.

On je ocenio da je sudski proces u slučaju Ivana Todosijevića pritisak koji predstavlja institucionalno nasilje prema srpskim političkim predstavnicima.

Simić je kazao da se Srpska lista i svi njeni članovi trude da budu "deo rešenja , a ne deo problema", ali da sve što se dešava u prethodnih nekoliko meseci "povtrdjuje strahovanje" da niko ne želi da ih vidi kao partnere u budućnosti, već da "lažnim optužbama eliminišu svakog ko je spreman da se bori za interese srpskog naroda".

Bivši ministar administracije i lokalne samouprave u Vladi Kosova Ivan Todosijević osudjen je danas u Osnovnom sudu u Prištini na dve godine zatvora zbog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić je rekao za portal Kossev da je bivši ministar osudjen zbog izjave koju je dao u Zvečanu povodom 20. godišnjice NATO agresije na SRJ.

Todosijević je tada izjavio da je "povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao".

- Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju - rekao je još Todosijević čiji advokat je najavio žalbu na presudu.

BONUS VIDEO:

(Espreso.rs/Beta.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media