U VISOKIM DEČANIMA OBELEŽENA SLAVA: Nije prisustvovao nijedan srpski zvaničnik!
Stefan Dečanski, Foto: Printscreen/spc

SLAVE

U VISOKIM DEČANIMA OBELEŽENA SLAVA: Nije prisustvovao nijedan srpski zvaničnik!

Vladika bihaćko-petrovački Sergej poručio je Dečancima ono što, kako je rekao, vrlo dobro znaju

Objavljeno:

U Visokim Dečanima na Kosovu danas je obeležena slava ktitora manastira, kralja Stefana Dečanskog, poznata i kao Mratindan sa koje je poručeno Dečancima da ostanu na tom prostoru i tako "spasu sebe, svoj narod, pa i celi svet", prenosi portal Kossev.

U Visokim Dečanima okupilo se izmedju dve i tri hiljade vernika i posetilaca sa Kosova, iz gradova centralne Srbije i Vojvodine, Crne Gore, Republike Srpske, Severne Makedonije, ali i iz drugih krajeva.

Liturgiju je služio arhiepiskop berlinski i svenemački Ruske pravoslavne crkve Marko, uz sasluženje vladike raško-prizrenskog Teodosija, vladike bihaćko-petrovačkog Sergija, monaštva i sestrinstva eparhije. Arhiepiskop Marko koji je besedio na srpskom podsetio je na razlog zašto se danas okupljaju u tom manastiru.

Vladika bihaćko-petrovački Sergej poručio je Dečancima ono što, kako je rekao, vrlo dobro znaju, "da ostanu u keliji šta god da se desi", jer je to osnovni etos.

"Ostati ovde u svojoj keliji, manastiru na Kosovu, da spasavate sebe, svoj narod pa i celi svet", rekao je Vladika Sergej.

Liturgiji su prisustvovali i predstavnici KFOR-a. Srpskih državnih predstavnika, kao i kosovsko-srpskih zvaničnika ni ove godine nije bilo, prenosi Kossev.

Taj portal podseća da je manastir Visoki Dečani jedan od najznačajnijih srpskih manastira. Smešten u živopisnoj dolini reke Bistrice, okruženom visovima Prokletija svoj život od 700 godina proslavlja kao jedina do sada neoštećena crkva sa Kosova.

Pod zaštitom je UNESCO-a od 2005. godine i nalazi se pod jakom zaštitom KFOR-a od ’99. Bio je meta četiri oružana napada – dva minobacačka 2000. i 2004, te napada zoljom 2007, i pokušaja terorističkog napada. Trenutno ga čuvaju slovenački vojnici. U manastiru se čuvaju mošti kralja Stefana Dečanskog, a liturgije su svakodnevne.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.