ZBOG TAKSI SMO IZGUBULI SKORO 400 HILJADA EVRA: Ljajić je rekao da je mali Šengen OTVOREN I ZA KOSOVO
Rasim Ljajić, Foto: Printscreen

ŠTETA NAD ŠTETOM

ZBOG TAKSI SMO IZGUBULI SKORO 400 HILJADA EVRA: Ljajić je rekao da je mali Šengen OTVOREN I ZA KOSOVO

Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo

Objavljeno:

Ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio je danas je za proteklih godinu dana, otkako je Priština uvela takse na srpsku robu, na Kosovo izvezeno manje srpske robe u vrednosti 395,7 miliona evra a da je najveća šteta što će biti teško da se ta roba ponovo plasira na kosovsko tržište kada se one ukinu.

Ljajić je, gostujući na Radio televiziji Srbije, rekao da su najveće gubitke zbog taksi, u periodu od 21. novembra prošle do 21. novembra ove godine, pretrpeli NIS, Železara iz Smedereva. Prema njegovim rečima, na Kosovu više i nema proizvoda prehrambene industrije iz centralne Srbije, u isto vreme, duplo je porastao izvoz na Kosovo robe iz Grčke, Mađarske, Bugarske, Hrvatske i Slovenije kao i za pedeset odsto iz Makedonije.

Ljajić je naveo i da su gubitnici kupci na Kosovu jer skuplje plaćaju robu koja je tu došla kao zamena, čime se samo pokazuje da su takse bile političko-populistički potez protivan ekonomskoj logici.

Na pitanje o „malom Šengenu“, i da li u njega može da se uključi Kosovo, on je rekao da ideja „malog Šengena“ nije da se prave dogovori sa bilo kojom zemljom pojedinačno.

„Ovo je ideja tri zemlje, a otvorena je i za druge ekonomije zapadnog Balkana, dakle i za Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju i za Kosovo“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, zamisao je da svi budu deo te ideje, ali da Kosovo ne želi da bude njen deo.

„Nije ovo politički savez već ekonomska logika“, rekao je Ljajić, navodeći da svi od toga mogu da imaju korist.

Kako je naveo, kupci bi imali jeftiniju robu zbog veće konkurencije, lakše bi se dolazilo do radne snage, a puno bi se uštedelo na troškovima transporta jer se najviše vremena prođe u čekanju na granicama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.