ALBANCI NA KOSOVU PREPLAŠENI OD MALOG ŠENGENA: Uputili su OŠTAR PROTEST Ediju Rami!
Odbacila Ramin predlog: Vjosa Osmani, Foto: Printscreen

razdor

ALBANCI NA KOSOVU PREPLAŠENI OD MALOG ŠENGENA: Uputili su OŠTAR PROTEST Ediju Rami!

Mislim da je nesreća što se takvo nešto dogodilo

Objavljeno:

Kandidat DSK za premijera Vjosa Osmani, nazvala je ideju o balkanskom "mini šengenu", o čemu su se u četvrtak saglasili predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, "velikom greškom".

- Mislim da je nesreća što se takvo nešto dogodilo. Ne znam da li se premijer Rama konsultovao sa bilo kim na Kosovu pre nego što je postigao takav sporazum, međutim, to je totalna greška - rekla je Osmani u emisiji Rubikon KTV-a.

Osmani je ovakav stav obrazložila tvrdnjom da se "Albanija i Srbija ne dodiruju nigde (ne graniče se međusobno), osim preko Kosova".

Ona je rekla i da je do sada cilj Kosova bio da bude prihvaćeno u svim regionalnim inicijativama.

- Pored toga, vidimo da Srbija, ne samo što opstruira Kosovo, već i Albanija nas ignoriše u ovom slučaju. Apsolutno je pogrešno da Albanija pristane da postigne sporazum u kojem Kosovo nije stranka, čak ni kao nezavisna država - rekla je Osmani.

Potpredsednica Demokratskog saveza Kosova (DSK) Vjosa Osmani izjavila je da je reciprocitet mera koju države priznaju u oblasti nacionalnog prava i dodala da takse treba zameniti merama reciprociteta, prenosi Kljan Kosova.

- Ako uradimo analizu akcija koje Srbija preduzima u vezi sa kosovskom robom, hajde da ne priznamo carinske pečate, sertifikate koje naše institucije izdaju da potvrde kvalitet robe...Ali moramo biti jasni da se mere reciprociteta ne preduzimaju nasilnom odlukom bez dobre studije i bez američkog partnerstva - istakla je Osmani.

Potpredsednica DSK naglasila je da postoji mnogo razloga zbog kojih takse treba zameniti reciprocitetom.

- Takse neće biti potrebno zadržati nakon što se iz više razloga uvede mera reciprociteta. Prvi je zato što se trgovinski odnosi sa Srbijom mogu regulisati samo reciprocitetom. Trenutno imamo veliki deficit, a to nije samo pitanje tržišta. Kažem vam da je Srbija postavila takve prepreke, koje nijedna zemlja do danas ne bi prihvatila bez recipročne mere - podvukla je Osmani.

- Ramuš Haradinaj je uveo takse bez konsultacija i učinio to kako bi zaštitio granice - kaže Osmani i dodaje:

- Ali sada nema potrebe za taksama jer će sledeća vlada zaštititi granice - zaključuje Osmani.

BONUS VIDEO:

EKSKLUZIVNO! Ovako su KRALI pomoć Srbije za Srebrenicu i delili plen! "Ne može Mladen da uzme sve, a ja ništa" (AUDIO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.