NIJE IZDRŽAO, A DA NE PROVOCIRA! Čim se završio sastanak u Ohridu, Rama je imao 1 STVAR DA PORUČI SVIMA!
Edi Rama, Foto: Pritnscreen

konferencija za medije

NIJE IZDRŽAO, A DA NE PROVOCIRA! Čim se završio sastanak u Ohridu, Rama je imao 1 STVAR DA PORUČI SVIMA!

Rama ističe da nije promenio svoj stav prema Kosovu!

Objavljeno:

Premijer Albanije Edi Rama poručio je danas na konferenciji za medije u Ohridu, gde je održan sastanak o „malom Šengenu", da bi u tu inicijativu trebalo uključiti i Kosovo "na ravnopravan način i na legalnim osnovama", te da očekuje da i tzv. Kosovo na sledećem sastanku u Draču, 21. decembra, bude predstavljeno kao i ostale države regiona.

Rama ističe da nije promenio svoj stav prema Kosovu, niti mišljenje da Srbija teba da ga prizna, ali smatra i da nije bilo smetnji da predsednik i premijer tzv. Kosova budu u Ohridu.

foto: Predsedništvo Srbije

- Za nas je, govorio sam to i pre i zapisano je u dokumentu u Novom Sadu, da nije ideja da podelimo Zapadni Balkan, koji je ionako u malim delovima i rascepkan, već da obuhvatimo sve zemlje Zapadnog Balkana - rekao je Rama.

Kaže da u ovoj inicijativi nema ništa novo u odnosu na sve ono što je dogovarano ranije na brojnim sastancima u okviru Berlinskog procesa, osim dogovora o slobodnom kretanju ljudi u čitavom regionu ZB, i ističe da je to veoma značajno što je dogovreno. Rama je dodao da je sve što je zapisano u deklaraciji u Ohridu istovremeno već zapisano i na ranijim sastancima zapadnobalkanske šestorke, ali nije ostvareno.

Istakao je da je inicijativa plod unutrašnje želje zemalja u regionu i da nije doneta pod patronatom spolja i da su na ovaj sastanak bili pozvani, to jest da nisu došli sami. Rekao da će na samitu u Draču 21. decembra biti prisutan i predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel.

Takođe, ističe da bi u Draču voleo da vidi i predstavnike Crne Gore i BiH i da te zemlje zatraže da uđu u taj proces, ali, ponovio je, i da u njega bude uključeno i Kosovo na "legalnim osnovama i ravnopravno".

- Biću direktan sa svim onima koji se prave da ne razumeju, treba reći da smo ranije dogovorili i hramonizovali sve što je zapisano ne kao jedan memormandum ili akdiconi plan šest zemalja ZB - rekao je on i podsetio da brojni raniji sastanci, posvećeni saradnji u regionu, nisu rezultirali time da Srbija i BiH priznaju Kosovo, niti je to bila smetnja za dolazak u Ohrid predstavnika tzv. Kosova.

foto: Pritnscreen

Kaže da bi "predsednik Kosova i premijer Kosova" trebalo da učestvuju kao ravnorpavni sa svima i da se uslaglase sa svima ostalih oko svih elemenata te inicijative.

Takođe, ističe da ni Srbja, ni BiH nisu prihvatile da njihovi predstavnici sede za istim stolom sa predstavnicima Kosova.

- Skoro pet godina Berlinskog procesa učesće Kosova nikada nije stavljeno pod znak pitanja. U svemu ovome ne vidim interes vraćanja u prethodne godine - istakao je.

Ističe da nema opravdanja da Kosovo i Albanija ne štite ekonomske i drušvene interese svojih građana, niti za to da i njihovi građani mogu da reše probleme čekanja na granici. Rama je odbacio eventualne prigovore da govori kao zagovornik Velike Albanije.

- Ako neko govori o ''velikoj Albaniji'', ja pričam o brisanju granica sa Kosovom, ja sam evropski građanin - istakao je u obraćanju.

Napomenuo je da nije živeo na Kosovu niti u bivšoj Jugoslaviji i da isključivo govori sa pozicije građadnina Evrope.

- Dobro je da budemo zajedno, da budemo za istim stolom, da ne prihvatamo stvari koje nas ometaju, i na kraju krajeva kvalitet života ne zavisi od načina kako se mi slažemo nego kako se dogovaramo - rekao je Rama.

Takođe, smatra da bi "mali Šengen" tebalo nazvati Zapadnobalkanski šengen.

Kaže da je još pre pet godina dogovoreno priznavanje doploma za Albance u Srbiji, kao i da je posle posete Beogradu zastao kod Preševa i poručio Albancima koje je tu sreo "da se pripreme, jer će se njihove diplome uskoro priznavati". Zapitao je kako se to rešava sada i zašto se još čeka na to.

Rama je dodao da predstavnici zapadnobalkanske šestorke treba da ojačaju proces priznavanja Kosova, kao i da je rešenje u miru i regionalnoj saradnji.

- Treba da budemo svi za istim stolom - zaključio je Rama.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.