ALBANCIMA NEDOSTAJU PLAZMA I KRAVICA! Roba iz Makedonije slabijeg kvaliteta, a cene PAPRENE
Plazma, ilustracija, Foto: Printscreen/facebook

GODINU DANA JE PROŠLO

ALBANCIMA NEDOSTAJU PLAZMA I KRAVICA! Roba iz Makedonije slabijeg kvaliteta, a cene PAPRENE

Robu iz centralne Srbije su posle uvođenja takse od sto odsto zamenili proizvodi iz Makedonije, Albanije i Bugarske, ali su oni slabijeg kvaliteta, a prodaju se po znatno većim cenama

Objavljeno:

- Ne samo da je roba koju poslednjih godinu dana imamo na raspolaganju skuplja, već je i lošijeg kvaliteta od one na koju smo navikli pre uvođenja takse.

Ovako govore gotovo svi žitelji srpskih sredina na Kosmetu kada se pomene godišnjica uvođenja takse od sto odsto na srpsku robu od strane kosovskih vlasti. Oni napominju da je pomenuta mera uticala na standard i i Srba i Albanaca. Naime, roba koja se sada nalazi u prodavnicama ne samo da je znatno skuplja nego pre uvođenja takse, već je i izbor znatno sužen, pišu Novosti.

- Nigde nisam uspela da pronađem čokoladu proizvedenu u centralnoj Srbi ili neku kvalitetniju, već sam pronašla neku tursku, sa kojom nisam dobila željeni kvalitet kolača - priča nam domaćica iz Kosovskog Pomoravlja dok napominje da u radnjama koje uglavnom drže Albanci, više nema ni mesnih prerađevina iz centralne Srbije. Da je izbor robe koja se proizvodi u centralnoj Srbiji u albanskim radnjama na Kosovu daleko siromašniji, uveravamo se u većim tržnim centrima nadomak Prištine.

- Robu iz Srbije zamenili su proizvodi iz Makedonije i Albanije, ali u poslednje vreme sve više primat preuzima roba iz Bugarske - govori nam Albanac, šef jednog od poznatijih tržnih centara, koji ističe da je transport robe uticao i na cene proizvoda.

Njegove reči potvrđuju i mušterije u trovinama.

- Eto, recimo, litar običnog mleka u tetrapaku koji je bio 80 dinara, sada je 120 dinara, kolika je i cena jogurta. Međutim, mlečni proizvodi stižu iz Makedonije tako da nam nedostaju "kravica" i drugi naši proizvodi - kaže nam Dragana Stojanović, novinarka iz Gračanice, koja dodaje da često u srpskim radnjama sretne Albance koji traže "plazmu " i druge omiljene proizvode. Čak i kad se povremenu nađu u radnjama, vrlo brzo "planu" . Albanci sa kojima smo razgovarali imaju primedbu i na kvalitet i cene lekova koji nisu iz centralne Srbije , a koji su poslednjih meseci znatno poskupeli u privatnim apotekama.

Inače, kako ističu iz Privredne komore Srbije, šteta koju je srpska privreda pretrpela od početka primene takse do septembra godine, iznosi oko 328,4 miliona evra, i to mereno samo nerealizovanim isporukama.

- Uvoz robe iz centralne Srbije na KiM opao je u proseku više od 80 odsto na mesečnom nivou - kaže nam Aleksandar Radovanović, rukovodilac u PKS. Osim srpske privrede, po njegovim rečima, najveće posledice prošlogodišnje nerazumne političke odluke trpe i građani i privreda Kosova

SREDSTVA ZA FOND ZA SEVER SVEDENA NA MINIMUM

Kako je su saopštili predstavnici civilnog sektora sa severa KiM, taksa koju je kosovska Vlada uvela pre godinu dana na robu iz Srbije drastično je smanjila priliv novca u posebni fond za razvoj opština na severu KiM. Naime, ovaj fond formiran je na osnovu Briselskog sporazuma 2013. godine a popunjava se novcem od carinjenja robe na prelazima na severu KiM. Do kraja prošle godine u ovaj fond stiglo je 15,5 miliona evra, ali od trenutka uvođenja taksi priliv je drastično smanjen.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.