SRPSKA LISTA NEĆE BITI DEO NOVE VLADE KOSOVA: Kurti izneo svoj stav i on je konačan
Aljbin Kurti, Foto: Printscreen

IZJAVA

SRPSKA LISTA NEĆE BITI DEO NOVE VLADE KOSOVA: Kurti izneo svoj stav i on je konačan

Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku izmedju toga kada je nešto ustavna obaveza

Objavljeno: 06.11.2019. 22:00h
  • 4

Lider Samoopredeljenja i budući premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da Srpska lista neće biti deo nove vlade Kosova, ali da će jedan ministar, kako je propisano Ustavom, biti iz srpske zajednice na Kosovu.

"Poštovaću Ustav, ali pravim sadržinsku razliku izmedju toga kada je nešto ustavna obaveza, i politička koalicija s druge strane. Trudimo se da pravimo vladajuću koaliciju gde neće biti potrebni glasovi Srpske liste. Srpska lista biće u opoziciji, a to što jedan ministar mora da bude iz srpske zajednice, ne znači da će biti u koaliciji. Srpska nacionalna pripadnost nije članstvo partije nego nacionalna pripadnost", izjavio je Kurti u intervjuu za TV N1.

Upitan da li to znači da će u budućoj kosovskoj vladi biti srpski ministar sa kojim će se složiti dvotrećinski Srpska lista, ali neće u političkom smislu biti tretiran kao deo vladajuće koalicije, Kurti je kazao da se "može tako reći".
Kurti je istakao da još nije razgovarao sa predstavnicima Srpske liste i dodao da ih "neće ekskomunicirati u Skupštini i da su oni poslanici", ali da smatra da u opštinama sa većinski srpskim stanovništvom nije bilo fer i slobodnih izbora.
Kako je naveo, bilo je slučajeva da je jedan Srbin glasao 18 puta kao i primera da je u nekim mestima bilo više glasova za Srpsku listu nego stanovnika.
"Posmatrači su rekli da su se kršenja izbornog procesa desila u sredinama gde posmatrači nisu bili Albanci, ali je odgovornost na kosovskim institucijama", rekao je.

Kurti je kazao da je do tih pojava došlo usled pritiska zvaničnog Beograda da Srpska lista dobije 100 odsto glasova što je opisao kao posledicu "nedostatka samopouzdanja".

"Imate pritisak i stravične diktature ne samo u Evropi i drugde u svetu koje bi se zadovoljile sa 80 odsto, a ovi su želeli 100 odsto. Ali ne krivim ja Srpsku listu, oni prebacuju pritisak koji sami doživljavaju, odnosno pritisak Beograda na Srpsku listu se prebacuje na pritisak na srpsko stanovništvo na Kosovu", istakao je on.

Bonus video:

(Espreso.rs/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media