POČELA SEDNICA O KOSOVU! Svetske sile slušaju, čeka se obraćanje Dačića!
U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je sednica Saveta bezbednosti, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.co.rs

prenos uživo

POČELA SEDNICA O KOSOVU! Svetske sile slušaju, čeka se obraćanje Dačića!

Na sednici se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine

Objavljeno: 21:17h

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku počela je sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj stavove Srbije zastupa šef diplomatije Ivica Dačić.

Na sednici se razmatra Izveštaj generalnog sekretara UN-a o radu UNMIK-a za period od 16. maja 2019. do 15. septembra ove godine.

Dačićev govor

Dačić je rekao da svako ko odbija dijalog radi protiv interesa i srpskog i albanskog naroda i dodao da se nada da će nova vlast na tzv. Kosovu povući takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Dačić je rekao da je Srbiji prigovarano da "zadire u teritorijalni integritet (tzv.) Kosova", a da sada Kurti prima strane predstavnike sa zastavom Albanije u kabinetu.

Ivica Dačić je podsetio na predstavu Albanaca o "trovanju" prilikom brojanja srpskih glasova.

foto: YoutubePrintscreen/United Nations

Dačić je podsetio da je tzv. Kosovo doživelo fijasko u Interpolu, a i dalje ne povlači takse na robu iz centralne Srbije i BiH.

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbi koji žive na KiM moraju da žive i ne mogu da čekaju da se lideri dogovore. on je naglasio da se pravo na kretanje i fizička bezbednost moraju obezbediti.

- Govorim u ime onih koji se ne čuju i čija se prava ne poštuju - rekao je Dačić na početku.

- Ako pozivate Srbiju da obustavi kampanju povlačenja priznanja tzv. Kosova, a nastavljate da lobirate za njihovu nezavisnost - rekao je Dačić pojedinim članicama UN i dodao da "jesmo mali, ali nismo glupi".

- Jedina epidemija je epidemija laži Prištine! Ili je bilo trovanja, ili nije! - rekao je Dačić i pitao da li je to odraz demokratije i demokratskog društva.

- Zamislite da vas dočekam sa zastavom RS, koja je deo BiH! - rekao je Dačić.

"Preneću stavove predsednika Aleksandra Vučića da mi želimo kompromis, nastavak dijaloga, ali da očigledno da sa druge strane i dalje žele da nametnu svoj stav o priznanju nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Mi želimo kompromis i učestvovaćemo u nastvaku dijloga ako se stvore uslovi za to, ako se ukinu takse", poručio je Dačić pred sednicu.

Naveo je i da su članice SB UN upoznate sa aktuelnom situacijom na KiM, brojnim incidentima, aferom oko navodnog trovanja, velikim lažima koje dolaze iz Prištine. Prema Dačićevim rečima, predsedavajući, Južnoafrička Republika, odnosno njen ambasador u UN, stavio je sednicu u program rada za oktobar i ona je zakazana za 31. oktobar.

Komentarišući navode da je sednica mogla da bude odložena, jer prema pisanju medija, ambasadorka Kosova Vljora Čitaku nije mogla da dođe, Dačić je podsetio da nije reč o pozivu za Čitaku već za predstavnika privremenih institucija u Prištini.

Inače, šef svetske organizacije Antonio Guteres naveo je, u najnovijem izveštaju o stanju na Kosovu, da je duga pauza u zvaničnim razgovorima između Beograda i Prištine, pod okriljem EU, zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa i da predstavlja rizik po stabilnost na terenu.

On je pozdravio poziv SAD, Francuske, Italije, Nemačke i Velike Britanije upućen stranama u dijalogu, navodeći da je ovih pet zemalja od Prištine zatražilo da ukinu taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije i BiH i pozvale Beograd da odustane od „kampanje povlačenja priznanja“. Takođe, naveo je o da još nije okončana interna istraga o okolnostima koje su krajem maja dovele do hapšenja i prebijanja dvojice službenika misije UN u maju na Kosovu.

Bonus video

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.