ALBANIJA HOĆE DA SE UMEŠA U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: I na KOSOVU misle da je ovo LOŠE REŠENJE, zna se i zašto
Važno je da sa novom vladom Kosova stvorimo i zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji, Foto: Printscreen

reč stručnjaka

ALBANIJA HOĆE DA SE UMEŠA U DIJALOG BEOGRADA I PRIŠTINE: I na KOSOVU misle da je ovo LOŠE REŠENJE, zna se i zašto

Cakaj je istakao da Albanija smatra da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodno za trajni sporazum

Objavljeno:

Ministar spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj, izjavio je da je važno da vlasti u Tirani i sledeća kosovska vlada imaju zajedničku platformu za dijalog sa Beogradom.

Cakaj je istakao da u pogledu dijaloga Beograda i Prištine, Albanija ima tri glavna stanovišta.

Gent Cakaj
Gent Cakajfoto: EPA/Clemens Bilan

Prvo je, prema njegovim rečima, da Kosovo mora odrediti svoju političku platformu koju će Albanija bezuslovno podržati.

Kao drugo, Cakaj je istakao da Albanija smatra da je priznanje Kosova od strane Srbije neophodno za trajni sporazum.

Na kraju, kao treće stanovište, podvukao je da bi takav sporazum, trebalo da bude postignut uz blagoslov SAD i EU.

Republika Albanija ne može da ima stav o dijalogu između Kosova i Srbije zaobilazeći Kosovo. Važno je da sa novom vladom Kosova stvorimo i zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji”, zaključio je Cakaj.

Azem Vlasi, kako ga Zeri naziva, stručnjak za političke okolnosti na Kosovu rekao je za taj dnevnik da ako se napravi zajednička platforma Kosovo - Albanija, to za Srbiju neće biti prihvatljivo.

foto: Youtube printscreen

Takva platforma ne bi bila prihvatljiva ni za Srbiju, jer bismo se našli u nepovoljnosti s kojom bi Srbija mogla da igra. Pred strancima bi mogla da bude iznervirana što ima dve države protiv sebe u dijalogu ili čak da tvrdi da ona ne razgovara sa Kosovom, već sa Albanijom. Stoga se takve situacije ne smeju dozvoliti, sa kojima Srbija može da igra", precizira Vlasi.

Prema njegovim rečima, Kosovo može da se konsultuje sa Albanijom po pitanju dijaloga, ali ne i da razvije zajedničku platformu, jer, kako kaže, dijalog je pitanje između Kosova i Srbije, a ne između Kosova, Srbije i Albanije.

"Sa Albanijom, Vlada Kosova mora usko sarađivati u mnogim pitanjima, uključujući konsultacije o dijalogu. Ne postoje zajednički programi i platforme, saradnja po tom pitanju je neophodna, ali ne i zvanično, jer smo država. Kosovo vodi dijalog sa Srbijom radi uređenja odnosa između Kosova i Srbije, a ne između Kosova, Albanije i Srbije", konstatovao je Vlasi.

Izjavu ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja da je važno da ta država zajedno sa novom Vladom Kosova stvori zajedničku platformu za dijalog prema Srbiji, spoljnopolitički analitičar Nemanja Starović ocenjuje kao „opšteprihvaćen nacionalni cilj kom se priklanja gotova cela politička scena, kako u Tirani, tako i u Prištini.“

Starović tvrdi da kada se govori o projektima regionalne saradnje, nekada se uspostavljanje veza sa Albanijom čini lakšim, nego što je to slučaj sa privremenim vlastima u Prištini.

U tom smislu direktnije uključivanje Tirane u proces pregovora Beograda i Prištine bi moglo biti i korisno, jer bi se time obuhvat potencijalnog sporazuma proširio na rešavanje problema između Srba i Albanaca u celini“, kazao je Starović.

On napominje i da bi nekakav potencijalni sporazum, koji je za sada, kako kaže još daleko, podrazumevao rešavanje nacionalnog pitanja Albanaca, a samim tim, smatra Starović mogla bi se otvoriti vrata za konačno rešenje srpskog pitanja na Balkanu.

foto: Beta/Armenija Zajmi

S druge strane, diplomata Zoran Milivojević smatra da je ovde reč o nastavku strategije objedinjavanja Tirane i Prištine i u funkcionalnom i političkom smislu.

Izjava Cakaja naslanja se na priču o zajedničkim granicama objedinjenoj službi spoljnih poslova... i uklapa se u strateški koncept Aljbina Kurtija, što je u stvari konfederalni koncept Albanije i Kosova“, tvrdi Milivojević.

On dodaje i da Cakaj ovakvim istupima nastoji da promoviše kosovsku državnost koja ne funkcioniše ni na unutrašnjem, ni na spoljnom planu, na kome jača politika osporavanja državnosti Kosova.

Interes zapadnih sila u ovom momentu je da se Srbija slomi i da oni ostvare svoje geopolitičke ciljeve na Balkanu, naspram ciljeva Kine i Rusije, dok će o Albancima razmišljati po principu otom-potom“, zaključuje Milivojević.

BONUS VIDEO:

ZUBIĆ VILA! Pogledajte kako ova hrabra devojčica sama vadi zub! (VIDEO)

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.