NJIH 6.000! Glasovi iz dijaspore odlažu zvanične rezultate izbora na KiM
Glasanje na Kosovu, ilustracija, Foto: Beta/Miloš Miškov

Čupavo

NJIH 6.000! Glasovi iz dijaspore odlažu zvanične rezultate izbora na KiM

Sudbina 6000 glasova zavisi od odluke koje se budu donele na sednici Centralne izborne komisije u toku dana....

Objavljeno:

Odluka Izbornog panela za žalbe Centrlane izborne komisije čija se sednica očekuje danas u toku dana uticaće na samo na ishod već i na vreme saopštavanje zvaničnih rezultata nedavnih vanrednih parlamentarnih izbora.

Naime na današnjoj sednici, (još je nepoznat termmin održavanja) Panel za žalbe trebalo bi da odluči o sudbini 6000 glasova pristiglih iz dijaspore a koje je zbog nepoštovanja zakonskog roka odbila Centrlana izborna komisija.

- Centrlana izborna komisija odbila je da računa tih 6000 glasova zbog nepoštovanja zakonskog roka od 24 sata pre početka izbora.Ovi glasovi iz dijaspore iako su prosleđeni na vreme na Kosovo su stigli sa kašnjenjempojašnjava izbvor "Novosti" iz Cika i napomnje da su se na pomenutu odluku CIK-a žalili pripadnici pokreta “Samoopredeljenje” koji je dobio najviše mandata na proteklim izborima, zbog čega se očekuje odluka Izbornog panela za postavke i žalbe.

Naime, pripadnici ovog pokreta smatraju da su oštećeni odbijanjem 6000 glasova , ali se očekuje odluka Panela, koja će svakako, prema navodima, izvora našeg lista, uticati na vreme saopštavanja konačnih rezulata. Jer, koja god odluka Panela da bude, postoji pravo žalbe na pomenutu odluku od 27 sata a potom predstoji 72 sata tokom kojih bi Vrhovni sud trebalo da donese odluku o konačnim izborima.

Inače, pomenutih šest hiljada glasova mahom Albanaca iz dijaspore mogli bi da utiču i izborni rezultat jer prema nezvaničnim saznanjima, cenzus bi mogao da pređe i Budžet Pacoli koji je u koaliciji sa Fatmirom Ljimajem , a kome fali vrlo malo, odnsono desetinu glasova.Takođe, osim odluke Panela za žalbe vezano za pomenute glasove, još uvek je neizvenso kada će stići rezultati analize koverti sa glasovima iz centralne Srbije koje su navodno izazvale alergijske reakcije kod članova Cik-a koji su brojali ove glasove Ipak nevezano za rezulat analize, glasovi pristigli putem pošte iz centralne Srbije, njih oko 3700 izborjani su a odcpomenutih glasova nešto više od 3100 glasova prema nezvaninim saznanjima nešg lista pripalo je Srpskoj listi dok je nešto više od 400 glasova proglašeno nevažećim iz tehničkih razloga.

Zbog očekivanja odluke Panela za žalbe i eventualne ponovne žalbe nekih od političkih aprtija, konačni rezultati vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu mogli bi da se saopšte tek za nedelju-dve. Naime, prema navodima Srpskog člana CIK-a Stevana Veselinovića pre konačnih saopštiće se tzv potvrđeni rezultatu a potom zvanični, posle kojih takođe postoji pravo žalbe što takođe prolongira konačni rezultat izbora.

Bonus video:

(Espreso.co.rs / Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.