ŠTA JE SVE POTREBNO DA BI KURTI FORMIRAO VLADU? Ako ne uspe za DVE NEDELJE, mogao bi VESELJI
Kosovo/Ilustracija, Foto: Profimedia, Ilustracija/Espreso.rs

kombinatorika

ŠTA JE SVE POTREBNO DA BI KURTI FORMIRAO VLADU? Ako ne uspe za DVE NEDELJE, mogao bi VESELJI

Dodaje da tokom konstitutivne sednice, mandati poslanika novog zakonodavnog tela moraju biti verifikovani

Objavljeno: 20.10.2019. 17:18h
  • 1

Od dobijanja mandata u roku od 15 dana potrebno je sastaviti listu ministara i podneti je parlamentu na usvajanje, izjavio je stručnjak za ustavna pitanja Riza Smaka, prenosi Zeri pozivajući se na Gazeta Blic.

„Prema odredbi člana 95 Ustava, nakon završenih izbora predsednik Republike Kosovo će predložiti Skupštini mandatara za formiranje vlade. Taj mandatar, prema Ustavu ima obavezu da u roku od 15 dana sastavi listu ministara i da je predloži Skupštini na usvajanje. Vlada se bira odlukom Skupštine sa relativnom većinom od najmanje 61 glasa ", precizirao je Smaka.

Objašnjava i šta bi se desilo ukoliko mandatar ne bi uspeo da formira vladu u tom roku ili ne dobije podršku u parlamentu.

"Ako ne uspe da se formira vladu u roku od 15 dana, onda bi drugi mandatar imao rok od 10 dana da sastoji vladu. Ako to ne uspe, onda bi predsednik raspustio Skupštinu i raspisao vanredne izbore “, naveo je Smaka.

Prema rečima Agnese Hadžiju iz KDI prvo treba završiti postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a, a zatim započinjanje procedure konstituisanja Skupštine.

„Kada je reč o zakonskim rokovima za konstituisanje Skupštine, prvo mora biti završen postupak prebrojavanja i potvrđivanja rezultata od strane CIK-a. Prema članu 66 Ustava Kosova, predsednik mora da u roku od 30 dana od konačne objave rezultata CIK-a sazove konstitutivnu sednicu Skupštine. Ako predsednik to ne učini, sednicu može sazvati Skupština” navela je ona.

Dodaje da tokom konstitutivne sednice, mandati poslanika novog zakonodavnog tela moraju biti verifikovani, a zatim Skupština bira predsednika i potpredsednike.

“Predsednika Skupštine imenuje najveća poslanička grupa i bira se većinom glasova svih članova Skupštine. Tri potpredsednika se takođe biraju većinom glasova, koje predlažu tri najveće parlamentarne grupe i dva potpredsednika koji predstavljaju nevećinske zajednice u Skupštini”, precizirala je Hadžiju.

Bonus video:


(Espreso.rs/Kosovo Online)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...

Espreso.rs


Adria media